Ukens dirigentmøte: Pål Magnussen

Foto: Forsvarets musikk

Neste uke samles tett oppunder 800 musikere fra hele verden for å spille for tusenvis av mennesker i Oslo. Norsk Militær Tattoo har en lang og suksessrik historie, og er en stor mulighet for å vise frem det beste vi har av norske militærmusikere. Oberstløytnant Pål Wilhelm Magnussen er sjef for Forsvarets musikk, og vi fikk spørre om hva det er som gjør at Tattoen har en så spesiell stilling i militærmusikken. Og hva møter man på av utfordringer når man skal lede en av Norges største musikkinstitusjoner? 

I år er det 30 år siden vi startet Norsk Militær Tattoo for første gang, og siden da har det blitt arrangert annethvert år, med et lite opphold under pandemien. Vi skal ha fire forestillinger i Oslo Spektrum, og vi er faktisk nesten utsolgt, bortimot 15.000 mennesker kommer for å se oppvisningen, forteller Pål, som er entusiastisk for alt som skal foregå. Det er ikke bare publikum som får store opplevelser, det er også stas for musikerne som er i sving. Fra Norge finner vi i år Forsvarets Stabsmusikkorps som sceneorkester, Luftforsvarets Musikkorps skal opptre med en tattoo-oppvisning og det samme skal Gardemusikken, HMKG kp 3. 

Det er klart at det er gøy å få opptre for et så stort publikum, det er motiverende i seg selv. Men jeg tror også musikerne setter stor pris på å få møte så mange dyktige forsvarsmusikere fra hele verden. Det er nærmere 800 musikere i sving under arrangementet, og man sirkulerer og blir kjent med både enkeltmusikere og ensembler. Det er noe eget med å få høre det beste forsvarsmusikere fra hele verden kan tilby, og spesielt i vår verden der vi ikke er så vant med å dra på lange turneer eller store festivaler så er det givende å få utveksle inspirasjon på et slikt arrangement, forteller Pål. Og når det kommer til ambisjon siktes det helt mot toppen, Norsk Militær Tattoo har et rykte som et av de aller beste i hele verden, og det er rift om å få opptre. At det kommer nær hundre utøvere fra USA- Washington DC alene er et vitnesbyrd om nivået, dette er en happening som helt klart er verdt å få med seg. 

Vi gjør også vårt beste for å ha konserter i tillegg til oppvisningene, det er flere konserter i Oslo og omegn, og på fredag skal vi også ha en parade gjennom byen som avsluttes med en liten minitattoo på Festningsplassen, forteller Pål som allerede har gode tanker om hva man kan gjøre til fremtidige Tattooer. Det er blant annet gunstig å kunne inkludere alle de norske forsvarskorpsene ved å sørge for en rullering, og det er fremtidige jubileer som faller veldig naturlig å feire.  

Når vi snakker med Pål er det dog ingen tvil om at man begynner å nærme seg en heftig oppkjøring. Det som til til vanlig er en liten og kompakt stab i Forsvarsmusikkens ledelse, blir kraftig utvidet for å sikre en smidig gjennomføring av arrangementet, og det er involverte fra mange ledd i Forsvaret. Pål har selv en mangeårig bakgrunn som utøvende musiker, hva var det som gjorde at han endte opp som sjef for Forsvarets musikk? 

Jeg hadde mange flotte år som trombonist i Forsvarets stabsmusikkorps og fikk spilt det meste. Men jeg var alltid engasjert i min egen arbeidsplass, og hadde verv både som tillitsvalgt og som konsertoffiser. Så da var kanskje ikke veien så lang når jeg fikk muligheten til å gå inn i en lederrolle. Det er noe litt fint med det, som musiker så har man så mye man må tenke på for å kunne prestere, mens når man går over i administrasjon så handler det mye mer om å sørge for at andre har det bra. Jeg ser meg selv som en fasilitator, og prøver for å legge ting mest mulig til rette for at korpsene fungerer best mulig, sier Pål. Det kan komme godt med både når man skal lose et så stort prosjekt som Militært Tattoo i havn, men også når man skal stå som øverste ansvarlig for arbeidsoppgaver og konsertvirksomhet for fem ulike korps. Da sier det seg selv at man er avhengig av gode samarbeidspartnere både oppover og nedover i systemet. Norsk Militær Tattoo arrangeres og finansieres i helhet av Forsvaret, og er med det en av de største oppgavene som gjennomføres i løpet av et år. Da er det også ekstra gledelig at Forsvarets musikk omtales positivt i den nye langtidsplanen fra regjeringen, med rammer som kan muliggjøre enda mer blåsemusikk over hele landet.  

Det jeg er mest opptatt av er å sikre midler til stillinger slik at vi kan gjennomføre de prosjektene vi ønsker. Korpsene våre fortjener en forutsigbarhet i hverdagen, og jeg er veldig glad for at Forsvarets musikk blir nevnt med så oppløftende ord i den nye langtidsplanen. Det er godt å kjenne at vi mottar gode signaler, så vi kan fokusere på hovedoppgaven vår. Vi er stolte over det vi er og gjør, og da er det desto mer positivt for selvfølelsen å bli anerkjent. Det fortjener alle i Forsvarets musikk, vi ønsker alle å spille mest mulig konserter på et høyest mulig nivå, og da trenger man den tryggheten, understreker Pål. Gode samarbeid utvikles over tid, og Pål legger ikke skjul på at det nære samarbeidet med norske dirigenter er viktig. Spesielt er det gledelig å observere den rivende utviklingen som har skjedd i dirigentutdanningen, og Pål er stolt av at Forsvarets musikk har fått en så sentral rolle i dette. 

Jeg har jobbet så lenge at jeg husker når vi startet samarbeid med dirigentstudenter fra NMH. Nå har det jo utviklet seg enormt, og jeg er også veldig glad for å se arbeidet som gjøres i Dirigentløftet. Vi i Forsvarets musikk har behov for mange dirigenter med forskjellig spisskompetanse, vi trenger alle sammen og er stolt over å få være med og bidra!

Forrige
Forrige

Ukens dirigentmøte: Erlend Tunestveit & Charlott-Renee Sandvik Clasèn

Neste
Neste

Ukens dirigentmøte: Wolfram Christ