Velkommen til ny kurssesong med åpne tilbud fra Dirigentløftet!

Lag din egen kursløype!

Sesongen 2024/25 byr på flere ulike typer kurs og muligheten til å lage din egen kursløype gjennom sesongen. Det blir flere inspirasjonslaber med alt fra skolekor, -korps og -orkester til Forsvarets Stabsmusikkorps. Flere av tilbudene er nå også tilpasset nybegynnere og kan bestilles som takeawaytilbud. Det blir også en egen noteserie, Workshophelg på Voksenåsen, en serie om inkluderende metoder, og en egen Nysgjerrig på serie der du kan dirigere andre type ensembler enn du vanligvis gjør.

Blant kursholderne for neste sesong finner du: Andreas Hanson, Ante Skaug, Are Sandbakken, Berit Cardas, Birgitte Grong, Bjarte Engeset, Bjørn Breistein, Bjørn Sagstad, Cathrine Winnes, Eivind Gullberg Jensen, Eva Nivbrant Wedin, Ingunn Korsgård Hagen, Julie Røssland, Johannes Gustavsson, Jørn Fossheim, Kjell Tore Innervik, Marcus Paus, Marit Tøndel Bodsberg Weyde, Margaret Antrobus, Ole Kristian Ruud, Niels Persen, Peter Szilvay, Ron Davis Alvarez, Sturla Eide, Tabita Berglund, Thorn Magnus Reymert, Trond Husebø og Vivianne Sydnes.

Alle Dirigentløftets kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. For å knytte kursopplevelsen nærmere til utviklingen av deltagernes egne ensembler, vil kursene for neste sesong ha enda mer praksis- og refleksjonstid og for- og etterarbeid knyttet til egen dirigenthverdag.

Kurstilbudene er delt inn i møteplasser, introduksjonstilbud, fordypningstilbud, studiebesøk og takeawaytilbud og her finner du en oversikt på de ulike kursene fordelt på nivå. Om du ønsker en veiledningstime for å finne riktige tilbud for deg, kan du sende oss en forespørsel her.

Faglige møteplasser
For neste sesong blir det to fagtreff for dirigentlærere, felles workshophelg for inkluderende metoder, en nordisk dirigentkonferanse, digitale og fysiske dirigentnettverk. Nytt av året er en månedlig helpdesk der Dirigentløftet, våre organisasjoner og utvalgte gjester kan hjelpe deg med alt fra repertoar og ensembleutvikling til prosjektutvikling og søknadsveiledning.
Fagtreff for dirigentlærere
Dirigentnettverk
Workshophelg

Introduksjonstilbud
For fremtidige dirigenter tilbys det Alle dirigerer-metodikk og ung dirigent kurs over hele landet. Vi har også to ulike intensivkurs, et for kulturskolelærere eller musikklærere og ett for orkestermusikere. Det blir nye fagdager i dirigering for musikklinjer, nå også som et tilbud til hele landet. Vi har også laget flere takeawayprodukter til samlinger for musikklinjer/ kantorer/ kulturskolelærere/ organisasjoner som har minimum 10 deltakere eller for ensembler som ønsker en inspirasjonshelg.
Alle dirigerer
Ung dirigent
Fagdager i dirigering
Intensivkurs for musikere
Takeawaytilbud

Inspirasjonslaber
Det blir nye inspirasjonslaber der eliteensembler stilles til din disposisjon. Her knyttes praksis til egen ensemblehverdag gjennom for- og etterarbeid, og neste sesong byr på en enda bredere repertoarprofil, og mulighet til å bli bedre kjent med nye Dirigenløftet-mentorer. Det blir også en ny serie kalt Nysgjerrig på hvor du kan utvikle din teknikk ved å jobbe med et nytt format. Først ut er strykeensemble og slagverksensemble.
Inspirasjonslaber
Nysgjerrig på: Stryk
Nysgjerrig på: Slagverk

Engasjerende metoder
Vi viderefører tradisjonen med felles Workshophelg og i år gjennomføres den på Voksenåsen med live ensembler og blant andre Berit Cardas, Bjørn Breistein, Birgitte Grong, Sturla Eide, Thorn Magnus Reymert.
I tillegg til workshophelgen blir det også mulig å følge et utvalg pedagoger og orkesterøvelser i praksis. Både Ron Davis Alvarez, Berit Cardas, Thorn Magnus Reymert, Ante Skaug og Marius Astrup Thoresen åpner sine prøver med Groruddalsorkestrene, Gåsehud & KORK, NOR 59, Lørenskog skolekorps og Bislett Guttekor. Det blir også en egen noteserie med digitale og fysiske kurs for alle som er opptatt av notelesing og didaktikk.
Engasjerende metoder
Noteserien
Skolekorps spesial

Unge forbilder:
Det åpnes også opp for muligheten til å følge våre fremste unge musikere gjennom prøver og konserter med Norsk blåsesymfoni, Ung filharmoni, Ungdomssymfonikerne og Norges Ungdomskor.
Unge forbilder: Korps
Unge forbilder: Orkester
Unge forbilder: Kor (annonseres snart)
Unge forbilder: Opera (annonseres snart)


Kunstnerisk utvikling:
Det vil for sesongen 2024/25 også være en egen serie med fokus på repertoar og kunstnerisk utvikling. Den Norske Opera & Ballett åpner Otello produksjonen for fem aspirerende kormestere. Du kan oppleve prøveprosessen til en produksjon med Det Norske Kammeorkester og Pekka Kuuisto. Forsvarsmuseet inviterer også til repertoardager der du kan bli bedre kjent med deres arkiv, Ole Hjellemo og Oscar Borg. Du kan også følge et kor gjennom et årshjul av repertoar og delta på en møteplass for musikere, komponister og dirigenter når Oslo Repertoar Orkester ser dagens lys.
Repertoarserien: Kor
Repertoarserien: Orkester
Repertoarserien: Korps
Repertoarserien: Opera
Repertoarserien: Samtidsmusikk

Lage din egen kursløype?
Om du vil lage din egen kursløype kan du melde deg på ulike kurs og aktiviteter i skjemaet under innen søknadsfrist 1.september. Om du vil se oversikten over alle enkeltkurs og melde deg på en aktivitet gjør du det her.