
Koralliansens Fordypningskurs: Mesterklasse med Ēriks Ešenvalds
Ēriks Ešenvalds. Foto: Peter Adamik
Mesterklasse med Ēriks Ešenvalds
Den latviske komponisten Ēriks Ešenvalds, er i fremste rekke innen moderne korkomposisjon. Ešenvalds er også en populær foredragsholder, noe han ofte kombinerer med å lede mesterklasser og dirigering.
På kurset vil deltakerne få anledning til å dirigere et stykke av Ešenvalds, der man på forhånd har valgt ut et eller to av de fire stykkene som står oppgitt. Vi får god tid med Ensemble MINT, som skal være øvingskor tre timer begge dagene.
For at deltakerne skal få tid til å bli veiledet er det kun plass til maks åtte aktive dirigenter. Men det er selvsagt plass til flere passive kursdeltakere. Komponister og komposisjonsstudenter er også velkommen til masterklassen, der Ešenvalds også vil fortelle om hvordan han arbeider med korkomposisjoner.
Repertoar:
Evening
The new moon
Only in sleep
A drop in the ocean.
Tid og sted:
31. mars, kl 17:00 - 22:00 (Uranineborg menighetshus, store sal)
1. april, kl 17:00 - 22:00 (Uranineborg menighetshus, store sal)
2. april, kl 16.00-18.00: Med Ēriks Ešenvalds, i Norges Korforbunds lokaler i Akersgata 45
Pris: kr. 1000 for aktive deltakere på hele kurset, observatører kr 200 per dag. Fulltidsstudenter i direksjon eller komposisjon får gratis observatørplass.
Påmeldingsfrist: 1. mars
Les mer og meld deg på her

Inspirasjonslab for ensembler
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Inspirasjonslab for ensembler
Drømmehelg med Dirigentløftet?
På inspirasjonslab for ensembler stiller vi med våre dirigentambassadører, en mentor og ekstra sangere eller musikere i samarbeid med Dextra Musica, Slagverksløftet og Nordic Wind. Så jobber vi gjennom en intensiv øvehelg frem mot en konsert.
Inspirasjonslaben passer for ensembler som av ulike grunner trenger ekstra påfyll eller et bidrag til en utviklingsprosess de ønsker å gjøre. Tilbudet er for alle typer ensembler og tilpasses alt fra aspiranter til eliteensembler. Utvalg av mentorer, musikere og repertoar gjøres i samråd med ensemblets dirigent og tilpasses de enkelte ensemblenes behov.
Søknader mottas fortløpende og drømmehelgene annonseres første dag hver måned. Om dette er noe for ditt ensemble kan dere sende en søknadsskjemaet under. NB Alle søknader må være avklart med dirigent og relevante utvalg.


Koralliansens Temakurs: Timani
Anatomi og Timani-øvelser for kordirigenter
Med Tina Margareta Nilssen
Har du noen gang lurt på hva som kan gjøre dirigeringen mer uanstrengt? Er det bare å slappe av mer? Eller finnes det visse muskler som kan avlaste armer og skuldre? Hva er egentlig sammenhengen mellom dirigentens kroppsbevegelser og korsangernes sang? Og hvordan kan pust og støtte påvirke klang og stemmehelse?
Gjennom de siste 25 årene har Tina Margareta Nilssen bygget en metode for kroppsbruk som har blitt undervist til dirigenter, sangere og instrumentalister i hele verden, blant annet ved anerkjente musikkinstitusjoner som Juilliard i New York, Colburn i Los Angeles, Royal College of Music i London og Hanns Eisler i Berlin.
Temaer som blir tatt opp på kurset er:
Øvelser for å stå og sitte støtt for dirigenter og korsangerne
Hvordan man kan oppnå tyngde og avspenning i armer og skuldre mens man dirigerer
Hvor vi trenger å bygge styrke
Hvordan god pusteteknikk gir god klang i korsangerne
Skadeforebygging
Sanseapparatets rolle i motorisk (muskulær) koordinering
Pris: 990,-
Påmeldingsfrist: 15. mars 2025

Dirigentforum med Stefan Dohr
Foto: Ole Wuttudal
Solo-hornist i Berlin-Filharmonien kommer til Dirigentforum for å holde mesterklasse! Stefan Dohr skal veilede dirigentene gjennom et flott kammermusikalsk program for blåserbesetning.
Sted: Den Norske Opera og Ballet, Prøvesal 3
Dato: 6. april 2025
Tid: 16:00-19:00
Mentor: Stefan Dohr
Repertoar:
R. Strauss Serenade for blåsere
R. Strauss Suite for blåsere
Har du lyst til å observere? Send oss en mail til nora@talentnorge.no.

Månedens helpdesk
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Månedens helpdesk:
Felleskontor og veiledningstilbud
Første mandag i måneden inviterer Dirigentløftet til åpent dirigentkontor på Sentralen. Dirigentkontoret er også digitalt, så du kan logge deg på fra hvor du enn ønsker. På månedens helpdesk kan du møte profesjonelle dirigenter og støtteapparat som kan bistå med nye øyne med program eller prosjekter du er i gang med. Hver gang vil det være mulig å få hjelp til ensemblebygging, repertoar, søknadsveiledning og prosjektutvikling, men det vil også annonseres om vi inviterer med internasjonale gjester og eksperter.
På månedens helpdesk er det også mulig å avtale individuell veiledning og rådgivning, og det er også mulig å komme innom eller logge seg på bare for å få motivasjon til å gjøre kontorarbeidet.
Månedens helpdesk er gratis men krever påmelding her.
7. oktober 18-21 / Sentralen / Digitalt
4. november 18-21 / Sentralen / Digitalt
2. desember 18-21 / Sentralen / Digitalt
3. februar 18-21 / Sentralen / Digitalt
3. mars 18-21 / Sentralen / Digitalt
7. april 18-21 / Sentralen / Digitalt
5. mai 18-21 / Sentralen / Digitalt

Inkluderende metode: NOR59
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Inkluderende metode
Thorn Magnus Reymert - NOR59
I serien Inkluderende metode kan du få følge ensembler og pedagoger med et særskilt engasjement for å bygge inkluderende miljøer.
NOR59 er et strykeinstitutt i Oslo, Norge. Instituttet er i kraftig vekst, og utvider stadig sin virksomhet innenfor utdanning og offentlige konserter for hele Oslo. NOR59 har over 150 elever fordelt på fem orkesternivåer; Preaspirant-, Aspirant-, Junior-, Hoved- og Kammerorkester. Alle elevene har mulighet for å få enkeltundervisning med en av våre pedagoger, og det er også mulig å spille i kammergrupper.
Instituttet arbeider ut i fra en pedagogisk grunntanke om at alle barn kan spille. Kunstnerisk leder, Thorn Magnus Reymert, har som utgangspunkt at 70 av 100 tilfeldig valgte barn kan bli musikere på heltid hvis de ønsker, og 100 av 100 kan bli svært dyktige amatørmusikere.
En forutsetning for å få dette til, er den dype forståelsen og interessen for hvert barns egenart og individualitet.
“Hvis du plukker 100 barn tilfeldig fra gaten vil 70 av dem kunne bli musikere på heltid. ”
— Thorn Magnus Reymert
Det å lære musikk kan sammenliknes med å lære et språk. Alle kan lære et språk hvis de lever i og med språket. Med samspill og orkesterspill som motoren i instrumentalopplæringen, vil barna og ungdommene få dyptgripende, musikalske opplevelser som gir nødvendig motivasjon og musikalsk vilje. Fra pedagogenes side er det essensielt med en holdning som legger til rette for en inkluderende, motiverende og engasjerende undervisning der barn og ungdoms unike energi fremelskes som en fantastisk ressurs.
Sentralt i vår filosofi er tankene at hvert barn som ønsker å bruke tid på å lære et instrument er en gave, og at alle skal ha det så gøy som mulig, samtidig som at elevene skal kunne bli så flinke som mulig.
Thorn Magnus Reymert og NOR 59 inviterer til å følge arbeidet frem mot deres Beethovenfestival våren 2025, der orkesteret er under ledelse av konsertmester i KORK Kolbjørn Holte
Andre tilbud i serien:
19.-20.oktober: Ron Davis Alvarez
2.-3.november: Workshophelg
10.-13.februar: Gåsehud
Sted: Ulike scener over hele Oslo
Dato: 21.-27.april
Tid: 10-15 + konserttid kommer
Mentor: Thorn Magnus Reymert, Kolbjørn Holte mfl.
Ensemble: NOR59
Krever:
Dette kurset er åpent for alle som har et engasjement for barne og ungdomsensembler.
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.

Unge dirigentspirer Konsert
UngMusikk inviterer til dirigentkurset Unge Dirigentspirer med Ante Skaug. Kurset er gratis og passer for alle elever mellom 8 og 19 år.
Er du er en av de som alltid danser inn i klasserommet, eller elsker å bevege deg til musikk? Eller er du interessert i å lære mer om hva direksjon er? Da bør du å melde deg på UngMusikk sitt dirigentkurs.
Kroppen til en dirigent speiler musikken til musikerne, enten det er et kor eller et orkester. Å dirigere handler om kommunikasjon, derfor er ansikt og hender de viktigste verktøyene til en dirigent. Direksjon kan også sees på som en lek eller dans der man beveger seg til musikken samtidig som man leder musikere og sangere gjennom et verk. Å dirigere gir en ekstra dimensjon i måten å formidle musikk og å uttrykke seg på.
Zoomkurs våren 2025:
Tidspunkt:
Yngste gruppe 3.-6.trinn kl.18:00-18:45
Mellomste gruppe 7.-9.trinn kl.19:00-19:45
VGS, fordypnings gruppe 10.trinn og TUP kl.20:00- 20:45
Datoer:
27.2.
6.3.
13.3
20.3
27.3.
3.4.
10.4.
+ individuell oppfølging, ulike datoer
Konsert 27.4.2025

Månedens helpdesk
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Månedens helpdesk:
Felleskontor og veiledningstilbud
Første mandag i måneden inviterer Dirigentløftet til åpent dirigentkontor på Sentralen. Dirigentkontoret er også digitalt, så du kan logge deg på fra hvor du enn ønsker. På månedens helpdesk kan du møte profesjonelle dirigenter og støtteapparat som kan bistå med nye øyne med program eller prosjekter du er i gang med. Hver gang vil det være mulig å få hjelp til ensemblebygging, repertoar, søknadsveiledning og prosjektutvikling, men det vil også annonseres om vi inviterer med internasjonale gjester og eksperter.
På månedens helpdesk er det også mulig å avtale individuell veiledning og rådgivning, og det er også mulig å komme innom eller logge seg på bare for å få motivasjon til å gjøre kontorarbeidet.
Månedens helpdesk er gratis men krever påmelding her.
7. oktober 18-21 / Sentralen / Digitalt
4. november 18-21 / Sentralen / Digitalt
2. desember 18-21 / Sentralen / Digitalt
3. februar 18-21 / Sentralen / Digitalt
3. mars 18-21 / Sentralen / Digitalt
7. april 18-21 / Sentralen / Digitalt
5. mai 18-21 / Sentralen / Digitalt

Dirigentforum med Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske
Foto: Helge Hansen
Dirigentforum med Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske
Hele Dirigentforum (6 dirigenter) samles for denne mesterklassen med internasjonal solist Leif Ove Andsnes.
repertoar:
TBA
Les mer om Dirigentløftet her.

Inspirasjonslab: Oslo Brass Band
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Inspirasjonslab:
Gamle og nye klassikere
Inspirasjonslab er et tilbud til dirigenter som ønsker inspirasjon til nye løsninger i ensemblehverdagen. På inspirasjonslabene har du eliteensembler og veiledere til din rådighet. Hvert kurs har et definert fokusområde og repertoaret er enten forhåndsbestemt med sikte på fordypning i stilforståelse, eller velges ut i dialog med deltageren.
Andre tilbud i serien:
19.-20.10: Opus 82
22.-24.11: Manger Musikklag
1.-2.3: Inspirasjonslab Opera
21.-23.3: Bjørsvik Brass
- Vi skal arbeide med musikk av to av de mest kjente britiske brass band komponistene: Philip Sparke og Eric Ball. Ball sa selv blant annet dette om det ganske dramatiske stykket Journey into Freedom: “In the realms of the spirit, mankind’s greatest victories can be won. May today’s brass band festival give us all hope and inspiration for these troubled times, as well as entertainment and happiness.” Begge stykkene har store variasjoner, raske og hyppige skift i både stil, tempo og karakter, og er et godt utgangspunkt for å utvikle seg som dirigent. Tallis Variations av Sparke varierer mellom partier med rytmisk preg og vakre lyriske deler, i tillegg til å ta turen innom vals. I tillegg til disse to konkurranse-stykkene har vi plukket ut Svein Henrik Giskes Puls, som tar utgangspunkt i tre folkemusikkinspirerte låter av Knut Reiersrud og har et annet stilistisk uttrykk.
Sted: Oslo
Dato: 23.-25.mai
Tid: Fredag 18.00- søndag 18.00
Mentor: Bjarte Engeset & Julie Røssland
Ensemble: Oslo Brass Band
Fokus: Gamle og nye klassikere
Repertoar:
Eric Ball - Journey into Freedom
Philip Sparke - Tallis Variations
Svein Henrik Giske - Puls
Krever:
Dette kurset er i hovedsak forbeholdt dirigenter med egne ensembler.
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Oslo Brass band
Oslo Brass Band er et unikt messingensemble som ble stiftet i 2001. Vi tilbyr en inspirerende, utøvende arena for profesjonelle musikere, musikkpedagoger, frilansere, musikkstudenter og dyktige amatørmusikere i Oslo-området.
Bjarte Engeset
Bjarte Engeset studerte direksjon på Sibeliusakademiet med Jorma Panula. I 1991 ble han innbudt til dirigentseminaret i Tanglewood i USA med lærere som Seiji Ozawa, Gustav Meier, Simon Rattle og Marek Janowski. Engeset er for tiden professor i direksjon ved Universitetet i Stavanger og har en omfattende merittliste med konserter, turneer og innspillinger med en rekke anerkjente internasjonale orkestre.
Julie Røssland
Julie Røssland har dirigert en rekke nordiske orkestre og ensembler. Hun studerer for tiden sin master ved Sibeliusakademiet med Sakari Oramo og har tidligere en bachelor fra Universitetet i Stavanger med blant annet Bjarte Engeset som lærer. Julie har en bred bakgrunn fra både korps og orkester og en stor forkjærlighet for det norske repertoaret. Fra 2024 er Julie deltaker i Opptakt, Dirigentløftets lanseringsprogram for norske dirigenter.

Fremtidens dirigent: Lederskap, kjønn og kunstnerisk uttrykk i orkesterdirigering
Fremtidens dirigent
Lederskap, kjønn og kunstnerisk uttrykk i orkesterdirigering
Dato: 10 juni 2025
Tid: 14:00 - 18:00
Sted: Sentralen Oslo
I samarbeid med Talent Norge og Sparebankstiftelsen inviterer vi til et seminar om ledelse, kjønn og kunstnerisk uttrykk i orkesterdirigering. Seminaret finner sted 10. juni 2025 på Sentralen i Oslo og samler forskere, dirigenter og bransjeaktører til faglige innlegg og samtaler.
Dagen åpnes av en moderator som også leder oss gjennom seminaret. Deretter følger fire foredrag med foredragsholderne:
Hannah Howard Andresen – dirigent og foredragsholder om kjønn og musikk
Halldis Rønning – dirigent og kunstnerisk forsker
Kristin Gjesdal – professor og filosof
Cathrine Winnes – dirigent og skaper av She Composes Like a Man
Publikum inviteres til å stille spørsmål etter hvert innlegg.
Det vil bli servert kaffe og kake.
Program:
14:00–14:05 | Velkomst.
Velkomst og introduksjon til seminaret.
14:05–14:45 | Dirigenters utdanning: En kvalitativ studie om kvinners erfaringer som studenter i orkesterdirigering ved musikkonservatorier – Hannah Howard Andresen
14:45–14:55 | Spørsmål
14:55–15:10 | Pause med servering (15 min)
15:10–15:50 | Uttrykksrom: Å åpne dirigentrollen mot en skapende praksis – Halldis Rønning
15:50–16:00 | Spørsmål
16:00–16:15 | Pause med servering (15 min)
16:15–16:55 | Opprørerne: kvinner som endret filosofien – Kristin Gjesdal
16:55–17:05 | Spørsmål
17:05–17:10 | Pause med servering (5 min)
17:10–17:50 | Med pikenavnet på plakaten! - om kjønnsbalanse i programmering av kunstmusikk – Cathrine Winnes
17:50–18:00 | Spørsmål og avslutning.Oppsummering, refleksjoner og innspill fra publikum.

Dirigentforum med Jukka Pekka Saraste og Sverigesradioorkester
Dirigentforum med Jukka Pekka Saraste og Sverigesradioorkester
Sjefdirigent Helsinki Philharmonic Orchestra
Repertoar:
TBA

Kurs i barne- og ungdomskorledelse
Kurs i barne- og ungdomskorledelse
Kurset består av to samlinger, hvor den første samlingen gjennomføres digitalt 9.- 10.januar 2025, og andre samling gjennomføres fysisk i Lillestrøm 11.- 12. juni 2025.
Kursinnhold:
Ulike innstuderingsmetoder som passer for barn
Hva som kjennetegner barnestemmen, og hvordan man best tilrettelegger for en sunn stemmeutvikling
Oppvarming i barnekoret, praksis og teori
Repertoar: rammesanger, høstsanger, sanger som passer i gudstjenesten
Arrangør: Fagutvalg for kirkemusikk
Kursholder: Randi Clausen Aarflot
Aarflot har fordypet seg i barnestemmens utvikling og det metodiske arbeidet med barnekor. Hun er nå ansatt ved Norges musikkhøgskole som studieleder for videreutdanningen i barnekorledelse, i tillegg til at hun selv er korleder for flere barne- og ungdomskor. Hun har også en stilling som vokalpedagogisk konsulent i Ung kirkesang, og hun er en mye brukt kursholder. Sammen med Åshild Kyvik Bauge har Randi gitt ut boka «Sangteknikk i barne- og ungdomskoret». Høsten 2022 gav hun ut boka "Barnekor med poesi og bevegelse" sammen med Pia Boysen og Margrete Enevold.

NMF Unge dirigenter - Svart kurs: en uke med de eldste
NMF Unge dirigenter
Svart kurs: en uke med de eldste
Sommerkursene våre er for mange sommerens høydepunkt. Årets kurs vil gi minst like mange spennende opplevelser, utfordrende oppgaver og nye venner som tidligere år. Sammen med våre dyktige dirigenter, lærere og kurspersonale skal deltakelsen på sommerkurset gi deg gode minner og musikalsk påfyll før neste korpssesong.
For: Musikanter som begynner på videregående skole, og opp til 19 år
Hvor: Porsgrunn
Fra / til: 19. juli 2025 – 25. juli 2025
Påmeldingsfrist: 15. april 2025
Kursinfo
Sommerkurs gir deg en unik mulighet til å bli flinkere på instrumentet ditt, samtidig som du møter mange nye mennesker og koser deg i sommervarmen.
Kursene på Grenland folkehøgskole er kurs med overnatting, hvor deltakerne blir innkvartert på dobbel- eller trippelrom. Det serveres frokost, middag og kveldsmat i folkehøgskolens spisesal. Deltakerne smører lunsj-matpakke ved frokosten.
Vi har god bemanning på kurset med lærere, administrasjon/aktivitetsledere og våken nattevakt. Alle deltakere blir godt ivaretatt. Vi legger vekt på god instrumentalopplæring. På kursene spiller vi i instrumentalgrupper, ensembler og korps, i tillegg til at du har mulighet til å spille solo med pianist.
På timeplanen står også musikklære, huskonserter og felles sosiale aktiviteter.
Alle våre sommerkurs har dyktige musikalske ledere og lærere, som gleder seg til å møte akkurat deg på kurs!
Bli med på Ung dirigent
Ung dirigent er et tilbud til deg som ønsker å lære mer om dirigering. Tilbudet innebærer dirigering hver dag på kurset. Vi ønsker også for deltakere på Ung Dirigent å fokusere på instrumentalopplæring, og undervisningen foregår fortrinnsvis der musikklære inngår i den ordinære timeplanen. Deltakere på kurset søker i epost til torild@musikkorps.no. Søknad skal inneholde litt om deg selv og motivasjon for å søke Ung Dirigent. Det er 6 plasser på kurset, og det sendes ut egen invitasjon
Instrument – hva skal du ta med?
For at du skal få så god kursopplevelse som mulig, er det viktig at du har med et instrument som er i god stand. Sjekk at alle ventiler går og at puter er tette, slik at du kan få god lyd i instrumentet ditt. Husk å ta med notestativ. Slagverkere tar med seg en stikkebag, øvepad og skarptromme på stativ. Alt annet utstyr er tilgjengelig på kurset.
Aldersbestemmelser
Kursenes innhold er tilpasset aldersbestemmelsene.
Svart kurs er åpent kun for de som er født 2006-2009.
Kurspris
Kurset koster kr 6500,- og da er overnatting, kost, undervisningsmateriell og undervisning inkludert.
Tilskuddsordninger
Sommerkursfondet har som mål å senke egenandelen for musikanter som trenger det. Korpsleder søker og det kreves ikke dokumentasjon på inntekt for å levere søknad.
Påmelding
Styremedlemmer i korps kan se hvem som er påmeldt sommerkurs fra sitt korps i medlemsportalen Tutti under Sentral->Sommerkurs. Her er det også mulig for korpset å melde på medlemmer til sommerkurs via den grønne knappen over listen.
Påmeldingen åpner 10. desember kl. 12:00!
På grunn av behovet for en balansert besetning, og kapasitet på kursstedet, opererer vi med maksantall, både innenfor hver instrumentgruppe, og totalt på hvert sommerkurs. Du blir automatisk satt på venteliste ved påmelding. Vi behandler ventelisten basert på påmeldingstidspunkt og instrument.
Ventelisten behandles 15. desember, 15. januar, 15. februar, 15. mars og 15. april. Du får ved inntak en epost med bekreftelse på plass, eller evt. spørsmål om du ønsker å fortsatt stå på venteliste. Rullerende inntak etter 15. april.
For alle kursene er det en forutsetning med nok påmeldte til å kunne gjennomføre arrangementet.
Avmelding
Påmeldingen er bindende fra 15. april 2025. Ved avmelding etter denne datoen gjelder følgende:
Før 1. juni: kr. 500,- i administrasjonsgebyr
Frem til 14 dager før kursstart: halv pris
Etter 14 dager før kursstart: ingen refusjon
Ved fremvisning av legeerklæring: ingen betaling
Deltakerinformasjon
Deltakerinformasjon sendes ut i midten av juni. Da vil du også finne den her.
Disse skal jobbe på kurset
Informasjon om dette kommer senere
Norges Korforbund: Sommerskolen 2025
Foto: Anders Lillebo
Sommerskolen 2025
Her finner du påmeldingen til Norges Korforbunds Sommerkorskole på Toneheim Folkehøgskole, 21. - 26. juli 2025.
NB! Etter 1. juni er påmeldingen å anse som bindende og det gis ingen refusjon av kursavgiften.

Dirigentuka 2025
Dirigentuka - Norges største dirigentkurs
Når: 4.-8. august 2025 (OBS: Det ble først annonsert en annen dato).
Forkurs: 2.-3. august 2025 (OBS: Det ble først annonsert en annen dato).
Hvor: Bjergsted, Stavanger
For: Dirigenter av alle slag over 18 år. Under 18 år? Les om dette under fanen Praktisk info.
Vær oppmerksom på at innholdet i resten av nettsaken foreløpig inneholder informasjon om Dirigentuka 2024.
https://musikkorps.no/dirigentuka/
Dirigentuka 4.-8. august 2025
Forkurs: 2.-3. august 2025

UNG Dirigent - Valdres Sommerbrass
UNG Dirigent
Sommerkurs i direksjon
Dirigentkurset er en del av Valdres Sommerbrass, og finner sted parallelt med komposisjons- og spillekursene. Kurset er åpent for deltakere uavhengig av hovedinstrument, man trenger ikke spille messinginstrument.
Kursinnhold:
Repertoar, partituranalyse og partiturforståelse
Dirigentteknikk, praktisk arbeid og prøveteknikk
Dirigentens musikalske, administrative og sosiale roller og oppgaver
Instrumentkunnskap
Praksistid med øvingsensemble og korps
Arrangør: Korpsnett Norge og De Unges Orkesterforbund
Aldersgruppe: 15-22 år (ved ledig kapasitet kan det åpnes opp for deltakere over 22 år)
Påmeldingsfrist: 1. mai 2025

NMF Sommerkurs for dirigenter
Sommmerkurs for dirigenter
Sommerkursene våre er for mange sommerens høydepunkt. Årets kurs vil gi minst like mange spennende opplevelser, utfordrende oppgaver og nye venner som tidligere år. Sammen med våre dyktige dirigenter, lærere og kurspersonale skal deltakelsen på sommerkurset gi deg gode minner og musikalsk påfyll før neste korpssesong.
For: Dirigenter og instruktører
Hvor: Namdals Folkehøgskole, Grong
Fra / til: 10. august - 15. august 2025
Påmeldingsfrist: 15. mai 2025
Dirigentkurset gir deg en unik mulighet til å lære taktering og utvikle dine ferdigheter for å bli dirigent. Alle våre sommerkurs har dyktige musikalske ledere og instruktører, som gleder seg til å møte akkurat deg på kurs!
Instrument: Du tar med deg instrumentet ditt også på dirigentkurset.
Pris: kr 6.655 inkludert overnatting, kost, undervisningsmateriell og undervisning
Tilskuddsordninger: Sommerkursfondet har som mål å senke egenandelen for musikanter som trenger det. Korpsleder søker og det kreves ikke dokumentasjon på inntekt for å levere søknad. Mer informasjon kommer!
Påmelding åpner 10. desember kl. 12.00
Avmelding:
Frem til 30 dager før kursstart - halv pris
Senere enn 30 dager før kursstart - full pris
Ved sykdom må refusjon søkes gjennom forsikring

Koralliansens Dirigentkurs 1
Foto: Anders Lillebo
Koralliansen
Dirigentkurs 1 for kordirigenter 2025
Kurset går over 2 helgesamlinger i mars i 2025.
Tid og sted: 1.- 2. mars i Larvik, og 29. – 30. mars i Skien
Instruktør: Čedomir Popadić
Du vil i løpet av kurset lære blant annet:
Slagteknikk
Oppvarmingsmetodikk
Innstuderingsmetodikk
Noe musikkteori og gehørtrening
Krav til forkunnskaper:
Ha noe notekunnskap (g- og f-nøkkel)
Har korerfaring, enten som korsanger eller som dirigent
Påmelding sendes musikkfaglig distriktskonsulent Wenche Berg Helgesen, tlf 908 56 285.
wenche.helgesen@korforbundet.no
Frist for påmelding er 1.oktober 2024.
Deltakeravgift: 1200 kr. Studenter betaler 600 kr.
Lokal arrangør: Norges Korforbund Vestfold og Telemark

Pilotprogram: Forsvarets Stabsmusikkorps
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Har du en sterk drivkraft for å utvikle deg som dirigent?
Dirigentløftet inviterer sesongen 2024/25 til to piloter på dirigentutviklingsprogram der deltagerne får jobbe med repertoar og ensembler på et høyt kunstnerisk nivå og med skreddersydd veiledning over tid. Programmene har som mål å bidra til den enkelte dirigents kunstneriske utvikling.
Dirigentene som tas opp på pilotprogrammene bør ha faste ensembler med jevnlige prøver, konserter og aktivitet i 2024/25. Deltagerne får individuell veiledning, innstuderingssesjoner og praksis med eliteensembler og mentorer. Som en tilbakebetaling bistår deltakerne med å dokumentere pilotene med refleksjoner, bilder og filmer underveis.
Andre tilbud i serien:
11.-12.november: Pilotprogram I
Sted: Oslo
Dato: 27. og 28. mars
Tid: Torsdag og fredag 10-16
Mentor: Peter Szilvay
Ensemble: Forsvarets Stabsmusikkorps
Repertoar:
Linconshire Posy - Percy Grainger
First Suite in E-flat for Military Band - Gustav Holst
Second Suite in F for Military Band - Gustav Holst
Serenade - Derek Bourgois
The Vanished Army - Kenneth Alford
Krever:
Pilotprogrammet er et tilbud for dirigenter med et sterkt ønske om å utvikle seg for å bidra norsk musikkliv. Det søkes deltagere som vil stille godt forberedt og jobbe mellom samlinger, og som kan sette mål for utvikling med egne ensembler. Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Forsvarets Stabsmusikkorps
Forsvarets stabsmusikkorps er blant Forsvarets fem musikkorps, og det er Norges største profesjonelle blåseorkester. Det holder til på Akershus festning og ble etablert i 1818. Korpset er Oslos eldste musikkinstitusjon og er Forsvarets viktigste representasjonsorkester med jevnlige oppdrag for kongehuset, Stortinget, regjeringen og avdelinger i Forsvaret. Korpset har en utstrakt konsertvirksomhet på Østlandet og deltar på internasjonale militærmusikkfestivaler og tattooer.
Peter Szilvay
Peter Sebastian Szilvay er en ettertraktet norsk dirigent som ofte er å se på både operascener og med orkestre i inn- og utland. Peter underviser også i dirigering ved Universitetet i Stavanger og på Dirigentuka.

Bli kjent med vår egen symfoniske musikkarv
Torodd Wigum og Terje Boye Hansen inviterer til “konserter” med norske solokonserter og orkestermusikk. Musikk bør oppleves live for så å overleveres til neste generasjon live. Du inviteres til en sesjon hvor vi lytter til norsk orkestermusikk for så å diskutere og analysere i plenum. På denne måten kan vi tilegne oss større kunnskap om vår egen symfoniske musikkarv.
Sted: P1 Sentralen, Oslo
Datoer: 23. mars og 27. april
Tid: 18.00 - 21.00
Mentorer: Torodd Wigum og Terje Boye Hansen
Repertoar:
Olav Kielland: Ouverture Tragica (12’’)
KORK/TBH
Eivind Alnæs: Klaverkonsert (30’’)
Oslo Filharmoniske orkeseter. Håvard Gimse, Eivind Aadland
Pause
Hjalmar Borgström: Tanken (50’’)
Bergen Filharmoniske orkester. Karsten Andersen
Etter “konserten” avholdes et publikumsmøte med diskusjon i plenum. En referent skriver en rapport basert på felles forståelse av verkene.
Programmet til 27. april annonseres på et senere tidspunkt.
Torodd Wigum er for tiden musikalsk leder for «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad og kunstnerisk rådgiver for Ringsakeroperaen. Han er en jevnlig brukt dirigent ved flere av de norske distriktsoperaene, i tillegg til gjestedirigering ved mange av våre symfoniorkestre og forsvarskorps. Torodd er mannen bak #sniksymfonisering, og i tillegg til dirigentgjerningen er han brennende opptatt av generell formidling av og om symfonisk musikk og et økt fokus på vårt rike og varierte musikkliv.
Terje Boye Hansen startet sin musikerkarriere som fagottist i Operaorkesteret, før han ble én av de ledende norske dirigentene. Han forbindes kanskje aller mest med Riksoperaen, hvor han gjennom mange år reiste landet rundt og dirigerte et utall operaforestillinger. De siste tiårene har han viet mer og mer av sin tid til den norske symfoniske og musikkdramatiske musikkarven. Han har tilrettelagt en rekke notemateriell med eldre norsk musikk, og han har også selv framført flere av dem. Spesielt kan nevnes Hjalmar Borgströms operaer, «Thora» og «Fiskeren», som begge nå er innspilt med Terje som dirigent.

Inspirasjonslab: Bjørsvik brass
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Konsertprosjekt:
Engelske klassikere
Inspirasjonslab er et tilbud til dirigenter som ønsker inspirasjon til nye løsninger i ensemblehverdagen. På inspirasjonslabene har du eliteensembler og veiledere til din rådighet. Hvert kurs har et definert fokusområde, repertoaret er enten forhåndsbestemt med sikte på fordypning i stilforståelse, eller velges ut i dialog med deltageren.
"I vår iver att utvecklas lockas vi ibland att nästan enbart ägna oss åt den allra nyaste musiken. Risken är att vi glömmer den äldre musiken som innehåller helt andra utmaningar än det som skrivs idag. För att bygga på sitt musikaliska fundament bör varje dirigent och brass band försäkra sig om att vårda hela repertoaren och "sträcka sig bakåt för att kasta spjutet framåt".
Bjørsvik brass, Andreas Hanson og Margaret Antrobus byr på en inspirasjonslab der vi dypdykker i musikk av Ball, Howells, Vinter og Heaton med flere. Et repertoar både band og instruktører har et nært forhold til. Vi inviterer med internasjonale gjester som også har et sterkt forhold til nettopp dette repertoaret, og som en avslutning på laben inviteres også deltakerne med i Bjørsviks konsert.
Andre tilbud i serien:
19.-20.10: Opus 82
22.-24.11: Manger Musikklag
1.-2.3: Inspirasjonslab Opera
23.-25.5: Oslo Brass Band
Sted: Bergen
Dato: 21.-23.mars
Tid: Fredag 18.00- søndag 18.00
Mentor: Andreas Hanson & Margaret Antrobus med gjest
Ensemble: Bjørsvik brass
Fokus: Engelske klassikere
Repertoar:*
Gabriel Vinter - Salute to youth
Herbert Howells - Pageantry
Wilfred Heaton - Contest Music
Eric Ball - Kensington Concerto
*2 av disse verkene dirigeres av deltakere på konserten
Krever:
Dette kurset er i hovedsak forbeholdt dirigenter med egne ensembler. Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Bjørsvik Brass
Bjørsvik Brass er et av landets fremste brassband. Bandet ble etablert i 2008 av tidligere medlemmer av Eikanger Bjørsvik musikklag og består av musikere på et svært høyt nivå med fokus på erfaring og lidenskap som drivkraften i samspill
Andreas Hanson
Andreas Hanson gjester de nordiske symfoniorkestrene jevnlig og er tidligere programsjef for Malmø Symfoniorkester og kunstnerisk leder for Arméns musikkår og Forsvarets Stabsmusikkorps. Han har i flere tiår undervist i direksjon på ulike nivå, blant annet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og har studert med blant annet Andrew Davis og Carlo Maria Guilini.
Margaret Antrobus
Margie Sutherland Antrobus har en fartstid i brassband som få andre kan skilte med. Hun har spilt baryton og euphonium med mange forskjellige ensembler, dirigerer faste ensembler og har også vært assisterende rektor på folkehøgskolen på Manger og underviser i dirigering der.

Dirigentforum med Tabita Berglund og Orkester Ø
Foto: © Detroit Symphony Orchestra, Sarah Smarch
Dirigentforum:
Tabita Berglund og Orkester Ø
Tidligere medlem av Dirigentforum, Tabita Berglund, kommer tilbake til oss for å holde mesterklasse! Solo-cellist i Oslo-Filharmonien Louisa Tuck er solist med Orkester Ø.
Sted: Den Norske Opera og Ballet, Orkesterprøvesalen
Dato: 21-23. mars 2025
Tid: fredag fra kl. 17-21, lørdag og søndag kl. 10-14
Mentor: Tabita Berglund
Solist: Louisa Tuck
Repertoar:
A. Dvorak symfoni nr. 7
E. Elgar Cellokonsert, 1 og 2. sats
Har du lyst til å observere? Send oss en mail til nora@talentnorge.no.

Fagtreff for dirigenter: Toneheim folkehøyskole
Fagtreff for dirigenter
Podiet som kunstnerisk og pedagogisk plattform
Hvordan kan DU bli en ressurs på podiet og for de ensemblene du jobber med? I dette fagtreffet for dirigenter setter vi søkelys på hvordan du kan finne fram noe i deg selv, i ditt engasjement, din kunnskap og dine interesser som kan gjøre en forskjell på podiet og for de du dirigerer.
Medvirkende:
Carl Nilsen, David Hveem, David Morton, Guro Haugli, Håvard Forvemo, Ingrid Bergene Fossaa, Jacob Beranek Hvattum, Marit Tøndel Bodsberg, Morten Wensberg og Thorbjørn Lunde med flere.
Lyst til å være med? Deltagelse er gratis og du melder deg på ved å i skjema under eller ved å sende en epost til post@dirigentloftet.no. Begrenset antall overnattingsplasser og førstemann til mølla prinsippet gjelder her! Det er mulig å delta på deler av samlingen.
Fredag 21.03
/Mulighet for individuelle teknikktimer begge dager/
10:00 Ankomst, registrering
10:30 Velkommen
Dirigentteknikk v/Guro Haugli
11:15 lunsj
12:00 Delt sesjon:
A. Orkester m/Guro Haugli og Morten Wensberg
B. Storband m/David Hveem og Carl Nilsen
13:30 Workshop: HVORDAN BYGGE OPP ENSEMBLER GJENNOM EN HELHETLIG TILNÆRMING TIL DIRIGENTROLLEN?
Innledning ved David Morton, som stiller følgende spørsmål: «Hvis ditt ensemble har satt seg noen store og hårete mål, som for eksempel at man skal levere strålende konserter, skal styrke den videre musikalske utviklingen, ha god rekruttering og bemanning, berøre sine medlemmer og sitt publikum med sterke musikalske opplevelser, eller liknende – hva betyr dette for den neste øvelsen? Hvordan kan du som dirigent omsette slike mål i din egen praksis?»
14:30 Toneheimelevene holder huskonsert for oss
15:10 Workshop: (fortsetter) HVORDAN BYGGE OPP ENSEMBLER GJENNOM EN HELHETLIG TILNÆRMING TIL DIRIGENTROLLEN?
Panelsamtale og diskusjoner i grupper blant deltakerne.
Ordstyrer: Birgitte Grong.
16:00 Middag
17:00 Dirigentteknikk v/Guro Haugli
18:00 Delt sesjon
A. Kammerkor m/Håvard Forvemo og Marit T. Bodsberg
B. Brass Band m/David Morton og Thorbjørn Lunde
20:00 Kveldsmat
Lørdag 22.03
/Mulighet for individuelle teknikktimer begge dager/.
10:00 Dirigentteknikk v/Guro Haugli
11:00 Janitsjarkorps m/ Guro Haugli og Thorbjørn Lunde
12:00 Delt sesjon:
A. Kammerkor m/Marit T. Bodsberg
B. Brass Band m/Morten Wensberg
C. Treblåsensemble m/Carl Nilsen
13:00 Seminar: OM Å FINNE SIN EGEN VEI
Hvordan er det som nyutdannet å møte en verden av muligheter, men også av forventninger og krav? Hvordan finner man ut hva faktisk resonnerer i en selv? Hva er din ekspertise? Og hvordan finner du fram til den?
Introduksjon ved Jacob Beranek Hvattum
Panelsamtale med Guro Haugli, Carl Nilsen, Ingrid Bergene Fossaa, Marit Tøndel Bodsberg.
Ordstyrer: Morten Wensberg
14:30 Middag
15:00 Takk for nå...
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.

Repertoarserien: Oslo Repertoar Orkester
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Oslo Repertoar Orkester
Utforskingslaboratorie: Inntrykk & uttrykk
Å følge Oslo Repertoar Orkester gir deg muligheten til å få et innblikk i komposisjonsprosessen og å komme tett på et utvalg komponisters musikalske idealer i møte med dirigenten og musikernes realisering. Oslo Repertoar Orkester er en unik arena som samler musikere, dirigenter og komponister til en felles lekeplass der nye verk ser dagens lys og formes underveis. Gjennom serien vil du både bli kjent med nye komponister og verk og mentorene Marcus Paus og Andreas Hanson vil gi deg verdifulle perspektiver på det å jobbe med musikk, tekstur og idealer. Serien bygger på observasjon, men med rom for å diskutere både inntrykk og uttrykk.
Andre tilbud i serien:
19.-20.mars: Oslo Repertoar Orkester II
Sted: Oslo
Dato: 3. og 4.oktober
Tid: Torsdag og fredag 17-21
Mentor: Marcus Paus & Andreas Hanson
Ensemble: Dextra All Stars
Fokus: Verkstedprosess for komposisjoner under utvikling
Krever:
Repertoarserien er en felles møteplass for musikere, komponister og dirigenter som er opptatt av å bidra til fremtidens musikkliv.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Dextra Musica All Stars
Dextra Musica er et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB. Selskapet eier noen av verdens beste strykeinstrumenter og låner dem ut til etablerte og talentfulle norske musikere. Målet er å utløse gode krefter i norsk musikkliv og øke interessen for klassisk musikk og folkemusikk.
Marcus Paus
Marcus Paus er en av Norges mest profilerte komponister. Hans verkliste omfatter kammermusikk, solostykker, kor- og vokalmusikk, konserter og andre orkesterverker, en symfoni og flere operaer, foruten teater- og filmmusikk. Paus er en eklektisk komponist, men hans verker kjennetegnes av en egen mørk, lyrisk signatur. Internasjonalt har hans musikk høstet anerkjennelse for sin uttrykksfullhet og håndverksmessige virtuositet.
Andreas Hanson
Andreas Hanson gjester de nordiske symfoniorkestrene jevnlig og er tidligere programsjef for Malmø Symfoniorkester og kunstnerisk leder for Arméns musikkår og Forsvarets Stabsmusikkorps. Han har i flere tiår undervist i direksjon på ulike nivå, blant annet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og har studert med blant annet Andrew Davis og Carlo Maria Guilini. Andreas har et stort engasjement for samtidsmusikk og har i sin karriære urfremført over hundre nye komposisjoner.

Repertoarserien: Kor
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Repertoarserien: Kor
Følg en kunstnerisk utviklingsprosess
Repertoarserien gir deg muligheten til å følge en gruppe dirigenter i etableringsfasen og et ensemble gjennom et år. Serien er en lab for kunstnerisk utvikling og gir deg også en fordypning i prøvemetodikk, formidling og et årshjul med repertoar for kor og ensembler- Øvingsensemblene vil være en fordypning i ensemblesang og spill for musikere og sangere på et høyt nivå og i tillegg til medvirkende dirigenter inviteres det med sjangerspesialister, komponister og koreografer underveis i prosessen.
Andre tilbud i serien:
3.-4.oktober: Samtidsmusikk & tidligmusikk/ Marit Tøndel Bodsberg Weyde & Andreas Hanson
18.-19.november: Kor + orkester: Julekonsert Spesial/ Vivianne Sydnes & Cathrine Winnes
20.januar: Baltisk musikk/ Marit Tøndel Bodsberg Weyde & Vivianne Sydnes
Sted: Gamle Rådhus Scene
Dato: 19.-20.mars
Tid: 10-15
Mentorer: Marit Tøndel Bodsberg Weyde & Andreas Hanson
Ensemble: Øvingskor + korps
Fokus: Orginalmusikk for kor og blås
Repertoar:
Schumann- Beim abschied zu singen
Schubert- Deutsche Messe
Brahms- Begräbnisgesang
Krever:
Dette kurset er åpent for alle som ønsker inspirasjon til egen virksomhet.
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.

Studio FRAM
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Studio FRAM:
Musikk av kvinnelige komponister
Gjennom kurssesongen 2024-25 blir det mulig å gjøre dypdykk i orkestermusikk av kvinnelige komponister og på denne sesjonen kan du bli bedre kjent med Ethel Smyth, Fanny Hensel-Mendelssohn, Helena Munktell og Lily Boulanger.
"Studio FRAM, med FRAM Ensemble i spissen, supplerer orkestrenes repertoar-kanon. Vi gir dagens dirigenter det etterspurte verktøyet de trenger, når de i nær framtid vil møte spørsmålet: "Har du noen kvinnelige komponister på programmet? Dirigenter er viktige promotører av repertoar. Musikklivet i Norge, som ønsker en mer kjønnsbalansert praksis, trenger både flere utøvere og flere dirigenter som kan drive prosessen framover. Sammen med FRAM Ensemble utforsker vi komponister som Hensel-Mendelssohn, Wieck-Schumann, Smyth, Boulanger, Munktell, Schindler- Mahler, Lund og Hall, og til Saariaho og dagens komponister. Fruktene av dette vil norsk musikkliv høste om bare få år. Da har nemlig alle musikere og -dirigenter de nye klassikerne, skrevet av kvinner, under vesten!"
Studio FRAM gjennomføres i samarbeid med FRAM ensemble som i 2021 etablerte FRAM konsertserie som utelukkende spiller musikk som er laget av kvinner. Mentor Cathrine Winnes har gjennom lang tid profilert kvinnelige komponister gjennom en rekke artikler, radioprogrammer og tv-serien She composes like a man.
Det er er begrenset antall aktive plasser, men det er også mulig å følge kurset som passiv deltaker for å bli bedre kjent med musikken. Både aktive og passive deltakere vil få tilgang til notematerialet ved påmelding!
Andre tilbud i serien:
23. og 24.november: Studio FRAM
Sted: Oslo
Dato: 15.-16.mars
Tid: 10-16
Mentor: Cathrine Winnes
Fokus: Kvinnelige komponister
Ensemble: Strykekvintett + klaver (lør)/ Sinfonietta (søn) arr: Carl Nilsen
Repertoar:
Smyth - On the Cliffs of Cornwall
Hensel - Mendelssohn - Overtyre i C-dur
Boulanger - D’un matin de printemps
Munktell - Bränninger
Krever:
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Mentor
Cathrine Winnes er en anerkjent dirigent og musikalsk innovatør som har gitt betydelige bidrag til den nordiske musikkverdenen. Hun har viet seg til å fremme et mer inkluderende repertoar innenfor musikkmiljøet og har samarbeidet med en imponerende liste over fremstående nordiske orkestre og teatre.
FRAM
FRAM konsertserie har de siste årene bemerket seg ved å være den første konsertserien i Oslo med musikk skrevet utelukkende av kvinnelige komponister. Med stor grad av variasjon i besetning og sjanger ønsker FRAM å vise mangfoldet av musikk skrevet av kvinner gjennom tidene. Konsertserien har som visjon å bli en etablert kulturarena, som skal inspirere både musikere og arrangører i Norge til å utforske dette enorme repertoaret med musikk som ofte ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener.

Koralliansens Grunnkurs: Tormod Lindland
Foto: Anders Lillebo
Kurs for nye dirigenter og hjelpeldirigenter
Dette er et 12 timerskurs primært beregnet for dirigenter på nivå 1 og nybegynnere. Det passer for den som er ny som dirigent, som er hjelpedirigent i et kor, og for andre med liten erfaring som har lyst til å lære.
Instruktør: Tormod Lindland, dirigent i Mandals Sangforening og Mandal kammerkor
Tid: kurset går over tre kvelder a 4 timer i februar / mars 2025
Torsdag 13.februar kl. 17:30- 21:30
Torsdag 27.februar kl. 17:30- 21:30
Torsdag 13. mars kl. 17:30- 21:30
Pris: 300,-
Påmeldingsfrist: 1.februar

Inspirasjonslab: Voksen skoles musikkorps
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Inspirasjonslab
Skolekorps spesial
Inspirasjonslab er et tilbud til dirigenter som ønsker inspirasjon til nye løsninger i ensemblehverdagen. På inspirasjonslabene har du eliteensembler, skolekorps og veiledere til din rådighet. Hvert kurs har et definert fokusområde, repertoaret er enten forhåndsbestemt med sikte på fordypning i stilforståelse, eller velges ut i dialog med deltageren.
“På Dirigentlab med Voksen skoles musikkorps vil vi jobbe med metoder og verbal- og nonverbal kommunikasjon for å løfte nivå effektiv. Her blir det mulighet for å teste ut metoder og få påfyll. Målet er at det skal være lærerikt for deg som dirigent både når du er i ilden og når du observerer dirigentkollegaer på podiet.”
Sted: Voksen Skole, Oslo
Dato: 8.-9. mars
Tid: kl. 10-16 begge dager
Mentor: Bjørn Breistein & Birgitte Grong
Ensemble: Voksen skoles musikkorps
Fokus: Metoder og verbal- og nonverbal kommunikasjon for å løfte nivå effektivt
Repertoar: Percy Grainger: Country gardens og Frank Ticheli: Over the moon
Krever:
Dette kurset er i hovedsak forbeholdt dirigenter som dirigerer skolekorps.
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Voksen skoles musikkorps
Voksen skoles musikkorps ønsker å være et stort janitsjarkorps med god besetning og høy musikalsk kvalitet som fremmer interesse for musikk gjennom samspill og god instrumental- og musikkteoretisk utdanning. Voksen skoles musikkorps skal gi et variert og rikt musikktilbud i et godt miljø for sine medlemmer og ha en aktiv utadrettet virksomhet.
Korpset er et av Oslos største, med ca 110 musikanter i alderen 8-18 år.
Bjørn Breistein
Bjørn Breistein fikk sin utdannelse ved Griegakademiet i Bergen. Fra 1996 til 2013 jobbet Bjørn som musiker i Forsvarets Musikkorps, Kristiansand, og Sjøforvarets Musikkorps, Bergen. Som dirigent har Bjørn Breistein jobbet med en rekke ulike ensembler, blant annet Pleven Philharmonic Orchestra, Bulgaria og National Youth Wind Orchestra, Sør-Afrika. Han har en spesiell interesse for ny musikk, og har ledet uroppførelser av flere verker.
Birgitte Grong
Birgitte Grong er musikkonsulent i NMF og underviser i korpsdirigering på Musikhøgskolan i Ingesund og Universitetet i Stavanger. I tillegg er hun en aktiv korpsdirigent med et bankende hjerte for aspirantkorps, og når det kommer til musikkvalg er Birgitte særdeles tydelig på viktigheten av å ha et godt og gjennomtenkt forhold til valg av repertoar.

Dirigentnettverk Øst
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Dirigentnettverk
Påfyll og erfaringsdeling
Dirigentnettverket skal bidra til faglig påfyll, gi rom for å knytte relasjoner, erfaringsdeling og diskusjon, og gjennomføres halvårlig i alle regioner. Samlingene gjennomføres i samarbeid med regionale musikkorganisasjoner.
Sted: Oslo kulturskole
Dato: 7. mars
Tid: 10-14.30
Krever: Dirigentnettverk er åpent for alle
Arrangør: NMF Øst
Om programmet
Norges Musikkorps Forbund Øst, sammen med Oslo Kulturskole, inviterer igjen dirigenter i regionen til Dirigentnettverk.
Slik ser dagen ut
10:00: Velkommen, v. NMF Øst og Oslo Kulturskole
10:30: Fra rølp til requiem - hvordan Bislett Guttekor ble Norges største, v. Marius Astrup Thoresen
11:30: Lunsj
12:15: Hvordan best legge til rette for de yngste musikantene, v. Scott Rogers
13:15: Pause
13:30: Hvordan best legge til rette for de yngste musikantene, fortsetter
14:30: Takk for i dag
Om innlederne
Marius Astrup Thoresen
FRA RØLP TIL REQUIEM - hvordan Bislett guttekor ble Norges største
Marius Astrup Thoresen er utdannet pianist og pedagog. Han har jobbet som kulturskolelærer, og som prosjektleder og talentutvikler i kulturskolen. Han har studert piano med Jiri Hlinka på Griegakademiet, ved Hochschule der kunst i Berlin og pedagogikk på Barratt Dues musikkinstitutt. Han driver nå Bislett guttekor på heltid.
Scott Rogers
Hvordan best legge til rette for de yngste musikantene
Scott Rogers har skrevet komposisjoner og arrangementer for blåsere i 30 år og har over 120 utgivelser med Warner/Chappel, Norsk Noteservice, Vigmostad og Bjorke, og Norsk Musikkforlag. Hans utgivelser har hatt særlig fokus på barnas første møter med samspill. Verk for andre ensembler og vanskelighetsgrad er tilgjengelig på hans egen webside: srmusikk.com. Rogers har studert komposisjon/arrangering med Arthur Campbell ved St. Olaf College og Warren Benson og Raymond Wright ved Eastman School of Music.
Påmelding
Det er gratis å delta, men fordrer påmelding.
Frist er 28. februar

NMF Dirigentnettverk for dirigenter på alle nivå!
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
NMF Dirigentnettverk
for dirigenter på alle nivå!
EM Brass arrangeres i Stavanger i mai, og vi har gleden av å tilby et ekstra opplegg for dirigenter i Rogaland! Våre dirigentnettverk fokuserer på nettverksbygging og faglig utvikling. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB stiller vi med øvingsensemble og lærer Trond Husebø for å sikre en lærerik og inspirerende opplevelse.
For: For dirigenter
Hvor: Stavanger
Når: 20. februar 2025
Påmeldingsfrist: 1. februar 2025
Hva kan du lære?
Tid med ensemblet er verdifull, og derfor fokuserer vi på praktisk dirigering med musikkformidling i sentrum. Hvordan kan du som dirigent legge større vekt på uttrykk og formidle det til musikerne? Et genuint og personlig uttrykk skaper respons hos ensemblet, og som dirigent har du noe unikt å bidra med bare ved å være deg selv.
Ensemblet består av nøye utvalgte musikere som er dedikert til å gi dirigenter på alle nivå en positiv og musikalsk opplevelse. De er erfarne, engasjerte og støttende, noe som sikrer et trygt og inspirerende miljø. Dette prosjektet er utformet for å gi alle, uansett erfaring som dirigent, en lærerik og meningsfull opplevelse.
Innhold:
Dirigentnettverk i Rogaland gjennomføres på to ulike steder, og du kan velge dato og sted som passer best for deg.
Stavanger katedralskole, forestillingssalen, torsdag 20. februar kl. 16-20
Haugesund, Skeisvang videregående skole, tirsdag 4. mars kl. 16-20.
Etter den praktiske delen er det satt av tid til å diskutere temaer du er opptatt av i din dirigenthverdag.
Program :
Felles oppvarming – grunnteknikk
Aktivitet for å trene formidlingsevne
Arbeid med repertoaret og formidling foran ensemblet. Det er mulig å være observatør, men vi oppfordrer alle til å prøve seg litt foran ensemblet.
Forum for diskusjon og informasjon ledet av regionens musikkonsulent
Repertoar:
Musikken er valgt for å kunne gi et spekter av forskjellige utfordringer, og representerer litt ulike vanskelighetsgrader. Du trenger ikke å mestre alt, men vi oppfordrer deg til å velge mer enn bare ett stykke eller én sats. Under dirigentnettverket får du dirigere musikerne minst to ganger, og når vi først er i gang, er det ofte både lærerikt og morsomt å prøve seg på flere stykker.
Noter og et hefte om partiturforståelse sendes ut i forkant, slik at du kan forberede deg godt før samlingen.
Har du spørsmål, kan du kontakte:
NMF Rogaland: Ida Kongshaug, idao@musikkorps.no
NMF Nasjonalt: Birgitte Grong, birgitte@musikkorps.no

Månedens helpdesk
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Månedens helpdesk:
Felleskontor og veiledningstilbud
Første mandag i måneden inviterer Dirigentløftet til åpent dirigentkontor på Sentralen. Dirigentkontoret er også digitalt, så du kan logge deg på fra hvor du enn ønsker. På månedens helpdesk kan du møte profesjonelle dirigenter og støtteapparat som kan bistå med nye øyne med program eller prosjekter du er i gang med. Hver gang vil det være mulig å få hjelp til ensemblebygging, repertoar, søknadsveiledning og prosjektutvikling, men det vil også annonseres om vi inviterer med internasjonale gjester og eksperter.
På månedens helpdesk er det også mulig å avtale individuell veiledning og rådgivning, og det er også mulig å komme innom eller logge seg på bare for å få motivasjon til å gjøre kontorarbeidet.
Månedens helpdesk er gratis men krever påmelding her.
7. oktober 18-21 / Digitalt
4. november 18-21 / Digitalt
2. desember 18-21 / Digitalt
3. februar 18-21 / Digitalt
3. mars 18-21 / Digitalt
7. april 18-21 / Digitalt
5. mai 18-21 / Digitalt

Koralliansens temakurs: Pust og støtte for dirigenter
Foto: Anders Lillebo
Dirigentkurs med Mai-Britt Wagnhild:
Pust og støtte
Mai-Britt Wagnild er halvt norsk og walisisk, oppvokst i Norge, nærmere bestemt Selbu. Da hun bestemte seg for å satse på en karriere innen sang ble det naturlig for henne å søke nærmere sin mors røtter, og hun utdannet seg på The Royal Welsh College i Wales i tillegg til The Royal Academy of Music i London. Videre har hun studert praktisk pedagogikk ved NTNU i Trondheim og fordypet seg i forholdet mellom kropp og sang i Timani.
Kursets mål er å trygge dirigenter i sanglig instruksjon av koret sitt, både vokalteknisk og rundt formidling.
Temaer for kurset:
Kropp, haldning, støtte og pust.
Synge over lengre tid uten å bli hes.
Tryggheit og ro i opptreden.
Stemmebruk i ulike sjangere.
Formidling.

Inspirasjonslab for ensembler
Inspirasjonslab for ensembler
Drømmehelg med Dirigentløftet?
På inspirasjonslab for ensembler stiller vi med våre dirigentambassadører, en mentor og ekstra sangere eller musikere i samarbeid med Dextra Musica, Slagverksløftet og Nordic Wind. Så jobber vi gjennom en intensiv øvehelg frem mot en konsert.
Inspirasjonslaben passer for ensembler som av ulike grunner trenger ekstra påfyll eller et bidrag til en utviklingsprosess de ønsker å gjøre. Tilbudet er for alle typer ensembler og tilpasses alt fra aspiranter til eliteensembler. Utvalg av mentorer, musikere og repertoar gjøres i samråd med ensemblets dirigent og tilpasses de enkelte ensemblenes behov.
Søknader mottas fortløpende og drømmehelgene annonseres første dag hver måned. Om dette er noe for ditt ensemble kan dere sende en søknadsskjemaet under. NB Alle søknader må være avklart med dirigent og relevante utvalg.

Inspirasjonslab: Opera
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Inspirasjonslab:
Opera-resitativer
Har du en operadirigent i magen? På denne laben kan du lære mer om operadirigering, med spesielt fokus på resitativer. I samarbeid med gode musikere og sangere, og under veiledning av dirigentmentorer, får du en grundig innføring i kunsten å akkompagnere og hvordan du best kan lede og hjelpe sangere som dirigent. Kurset passer godt for både de som jobber med dette repertoaret, eller de som ønsker å lære mer om faget.
Inspirasjonslab er et tilbud til dirigenter som ønsker inspirasjon til nye løsninger i ensemblehverdagen. På inspirasjonslabene har du eliteensembler og veiledere til din rådighet.
Andre tilbud i serien:
19.-20.10: Opus 82
22.-24.11: Manger Musikklag
21.-23.3: Bjørsvik Brass
23.-25.5: Oslo Brass Band
Sted: Oslo
Dato: 1.-2. mars
Tid: Lørdag og søndag 10-16
Mentor: Peter Szilvay & Trond Husebø
Ensemble: Solister + klaver lørdag, Solister + sinfonietta søndag
Fokus: Fokus er på resitativer fra operalitteraturen
Repertoar:
Vi går gjennom mange av de mest kjente opera og konsertresitativene fra blant annet Mozart, Puccini og Rossini
Krever:
Dette kurset er i hovedsak forbeholdt dirigenter med et sterkt ønske om å gjøre opera-produksjoner.
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Peter Szilvay
Peter Sebastian Szilvay er en ettertraktet norsk dirigent som ofte er å se på både operascener og med orkestre i inn- og utland. Peter underviser også i dirigering ved Universitetet i Stavanger og på Dirigentuka.
Trond Husebø
Trond Husebø har jobbet i en årrekke med Norges fremste symfoniorkestre og forsvarskorps, og er en etterspurt dirigent både i Norge og utlandet. Han er også ettertraktet som dirigentlærer, og har undervist på en lang rekke kurs i hele Norge.

Koralliansens Dirigentkurs 1
Foto: Anders Lillebo
Koralliansens Dirigentkurs
for kordirigenter 2025
Kurset går over 2 helgesamlinger i mars i 2025.
Tid og sted: 1.- 2. mars i Larvik, og 29. – 30. mars i Skien
Instruktør: Čedomir Popadić
Du vil i løpet av kurset lære blant annet:
Slagteknikk
Oppvarmingsmetodikk
Innstuderingsmetodikk
Noe musikkteori og gehørtrening
Krav til forkunnskaper:
Ha noe notekunnskap (g- og f-nøkkel)
Har korerfaring, enten som korsanger eller som dirigent
Påmelding sendes musikkfaglig distriktskonsulent Wenche Berg Helgesen, tlf 908 56 285.
wenche.helgesen@korforbundet.no
Frist for påmelding er 1.oktober 2024.
Deltakeravgift: 1200 kr. Studenter betaler 600 kr.
Lokal arrangør: Norges Korforbund Vestfold og Telemark

Unge dirigentspirer og Lørenskog Blåseensemble
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Unge Dirigentspirer &
Lørenskog Blåseensemble
UngMusikk inviterer til dirigentkurset Unge Dirigentspirer med Ante Skaug. Kurset er gratis og passer for alle elever mellom 8 og 19 år. Helgen 28. februar til 2. mars, møter de unge dirigentene Lørenskog Blåseensemble. Helgen avsluttes med en konsert!
Er du er en av de som alltid danser inn i klasserommet, eller elsker å bevege deg til musikk? Eller er du interessert i å lære mer om hva direksjon er? Da bør du å melde deg på UngMusikk sitt dirigentkurs.
Kroppen til en dirigent speiler musikken til musikerne, enten det er et kor eller et orkester. Å dirigere handler om kommunikasjon, derfor er ansikt og hender de viktigste verktøyene til en dirigent. Direksjon kan også sees på som en lek eller dans der man beveger seg til musikken samtidig som man leder musikere og sangere gjennom et verk. Å dirigere gir en ekstra dimensjon i måten å formidle musikk og å uttrykke seg på.
Nivå 2.
9. februar, kl. 11-16.
Felles samling:
Individuell oppfølging gjennom hele skoleåret, ulike datoer
Felles samling sammen med Lørenskog Blåseensemble helgen 28.2.- 2.3. 2025
Avsluttes med konsert.

Koralliansens Grunnkurs: Tormod Lindland
Foto: Anders Lillebo
Kurs for nye dirigenter og hjelpeldirigenter
Dette er et 12 timerskurs primært beregnet for dirigenter på nivå 1 og nybegynnere. Det passer for den som er ny som dirigent, som er hjelpedirigent i et kor, og for andre med liten erfaring som har lyst til å lære.
Instruktør: Tormod Lindland, dirigent i Mandals Sangforening og Mandal kammerkor
Tid: kurset går over tre kvelder a 4 timer i februar / mars 2025
Torsdag 13.februar kl. 17:30- 21:30
Torsdag 27.februar kl. 17:30- 21:30
Torsdag 13. mars kl. 17:30- 21:30
Pris: 300,-
Påmeldingsfrist: 1.februar

Unge dirigentspirer: Digitalt dirigentkurs
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
UngMusikk inviterer til dirigentkurset Unge Dirigentspirer med Ante Skaug!
Kurset er gratis og passer for alle elever mellom 8 og 19 år
Er du er en av de som alltid danser inn i klasserommet, eller elsker å bevege deg til musikk? Eller er du interessert i å lære mer om hva direksjon er? Da bør du å melde deg på UngMusikk sitt dirigentkurs.
Kroppen til en dirigent speiler musikken til musikerne, enten det er et kor eller et orkester. Å dirigere handler om kommunikasjon, derfor er ansikt og hender de viktigste verktøyene til en dirigent. Direksjon kan også sees på som en lek eller dans der man beveger seg til musikken samtidig som man leder musikere og sangere gjennom et verk. Å dirigere gir en ekstra dimensjon i måten å formidle musikk og å uttrykke seg på.
Nettkurs for Unge Dirigentspirer
Kurset er gratis og passer for alle elever fra 7-19 år.
Når: Hver torsdag. Oppstart 6. februar, men det er også mulig å bli med fra 13. eller 20. februar. Siste undervisningsdag er torsdag 24. april.
Undervisingsplattform: Zoom
Kursholder: Ante Skaug, som er slagverker og dirigent.
Vert: Norges Musikkhøgskole
Konsert: Det blir avslutningskonserter 26. april og 27. april avhengig av hvor mange som melder seg på. På denne konserten får du anledning til å dirigere et strykeensemble.
Gruppeinndeling og tidspunkter:
Gruppe 1: Tidslinje og bevegelse (Yngste gruppe: 3.-6- trinn).
Tidspunkt: kl. 18.00-18.45
Gruppe 2: Gestaltning og konserttrening (Mellomste gruppe: 7. - 9. trinn).
Tidspunkt: kl. 19.00-19.45
Gruppe 3: Dirigering og partitur (Eldste gruppe: 10. klasse, videregående, fordypningsgrupper og TUP)
Tidspunkt: 20.00- 20.45
Påmeldingsfrist: mandag 3. februar

NMF Dirigentnettverk for dirigenter på alle nivå!
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Dirigentnettverk for dirigenter på alle nivå!
EM Brass arrangeres i Stavanger i mai, og vi har gleden av å tilby et ekstra opplegg for dirigenter i Rogaland! Våre dirigentnettverk fokuserer på nettverksbygging og faglig utvikling. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB stiller vi med øvingsensemble og lærer Trond Husebø for å sikre en lærerik og inspirerende opplevelse.
For: For dirigenter
Hvor: Stavanger
Når: 20. februar 2025
Påmeldingsfrist: 1. februar 2025
Hva kan du lære?
Tid med ensemblet er verdifull, og derfor fokuserer vi på praktisk dirigering med musikkformidling i sentrum. Hvordan kan du som dirigent legge større vekt på uttrykk og formidle det til musikerne? Et genuint og personlig uttrykk skaper respons hos ensemblet, og som dirigent har du noe unikt å bidra med bare ved å være deg selv.
Ensemblet består av nøye utvalgte musikere som er dedikert til å gi dirigenter på alle nivå en positiv og musikalsk opplevelse. De er erfarne, engasjerte og støttende, noe som sikrer et trygt og inspirerende miljø. Dette prosjektet er utformet for å gi alle, uansett erfaring som dirigent, en lærerik og meningsfull opplevelse.
Innhold:
Dirigentnettverk i Rogaland gjennomføres på to ulike steder, og du kan velge dato og sted som passer best for deg.
Stavanger katedralskole, forestillingssalen, torsdag 20. februar kl. 16-20
Haugesund, Skeisvang videregående skole, tirsdag 4. mars kl. 16-20.
Etter den praktiske delen er det satt av tid til å diskutere temaer du er opptatt av i din dirigenthverdag.
Program:
Felles oppvarming – grunnteknikk
Aktivitet for å trene formidlingsevne
Arbeid med repertoaret og formidling foran ensemblet. Det er mulig å være observatør, men vi oppfordrer alle til å prøve seg litt foran ensemblet.
Forum for diskusjon og informasjon ledet av regionens musikkonsulent
Repertoar:
Musikken er valgt for å kunne gi et spekter av forskjellige utfordringer, og representerer litt ulike vanskelighetsgrader. Du trenger ikke å mestre alt, men vi oppfordrer deg til å velge mer enn bare ett stykke eller én sats. Under dirigentnettverket får du dirigere musikerne minst to ganger, og når vi først er i gang, er det ofte både lærerikt og morsomt å prøve seg på flere stykker.
Noter og et hefte om partiturforståelse sendes ut i forkant, slik at du kan forberede deg godt før samlingen.
Har du spørsmål?
Har du spørsmål, kan du kontakte:
NMF Rogaland: Ida Kongshaug, idao@musikkorps.no
NMF Nasjonalt: Birgitte Grong, birgitte@musikkorps.no

Intensivkurs for musikere
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
Intensivkurs for
nordiske orkestermusikere
Voksenåsen- Senter for svensk-norsk samarbeid og Dirigentløftet inviterer til intensivkurs for musikere med en sterk ambisjon om å dirigere/ videreutvikle sin dirigering. Kurset vil i tillegg til mye podietid med ulike ensembler gi individuell veiledning og fordypningssesjoner på teknikk med mer. Repertoar og innhold tilpasses deltakernes behov. Kurset er også åpent for deltakere som har deltatt på intensivkurs trinn 1 og 2.
Les mer om tips til musikere som ønsker å dirigere her.
Sted: Senter for svensk norsk samarbeid, Voksenåsen hotell
Dato: 15.-16.februar
Tid: Lørdag 10.00- søndag 17.00
Mentor: Eivind Gullberg Jensen, Johannes Gustavsson & Andreas Hanson
Ensemble: Ulike ensembler
Fokus: Intensivkurs i dirigering
Repertoar:
Ulike orkesterutdrag, tilpasses de ulike deltakerne
Krever:
Dette kurset er forbeholdt nordiske orkestermusikere på et høyt kunstnerisk nivå og med en sterk ambisjon om å dirigere.
Eivind Gullberg Jensen
Eivind Gullberg Jensen har en omfattende internasjonal karriere ved flere av de ledende symfoniorkestrene og operahusene. Eivind er sjefsdirigent for North Netherlands Orchestra og operasjef for Bergen Nasjonale Opera. Han har studert med Jorma Panula og Leopold Hager, og holder jevnlig mesterklasser på ulike nivå.
Andreas Hanson
Andreas Hanson gjester de nordiske symfoniorkestrene jevnlig og er tidligere programsjef for Malmø Symfoniorkester og kunstnerisk leder for Arméns musikkår og Forsvarets Stabsmusikkorps. Han har i flere tiår undervist i direksjon på ulike nivå, blant annet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og har studert med blant annet Andrew Davis og Carlo Maria Guilini.

Repertoarserien: Forsvarsmuseets arkiver
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
I Forsvarsmuseets arkiver
Bjarte Engeset & Oscar Borg
Repertoarserien gir deg mulighet til å bli bedre kjent med musikken i Forsvaresmuseets arkiver. Vi starter dagen med et frokostmøte der Niels Persen deler noen av arkivets fineste skatter og gir deg godbiter fra ulike konsertprogram gjennom tidene. Til lunsj kommer Bjarte Engeset og gir deg et innblikk i kritiske utgaver og Oscar Borgs kunstnerskap. Du kan lese og lete i eget tempo og har Niels og Bjarte til disposisjon for spørsmål og diskusjoner hele dagen. Du kan komme og gå som du vil men deltakelse krever påmelding og det er begrenset antall plasser.
10:00 Frokostmøte: Om arkivets hemmeligheter
12:00 Komponistlunsj: Oscar Borg
Andre tilbud i serien:
20.september: Jørn Fossheim & Ole Hjellemo
Krever:
Dette kurset er åpent for alle som ønsker inspirasjon til egen virksomhet.
Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.
Bjarte Engeset
Bjarte Engeset studerte direksjon på Sibeliusakademiet med Jorma Panula. I 1991 ble han innbudt til dirigentseminaret i Tanglewood i USA med lærere som Seiji Ozawa, Gustav Meier, Simon Rattle og Marek Janowski. Engeset er for tiden professor i direksjon ved Universitetet i Stavanger og har en omfattende merittliste med konserter, turneer og innspillinger med en rekke anerkjente internasjonale orkestre.
Niels Persen
Niels Persen er født i 1954 og spilte som gutt i skolekorps. Persen begynte tidlig både å instruere i korps og å dirigere. Han har vært yrkesmusiker, blant annet i Forsvarets Stabsmusikkorps i perioden 1975-1978. Persen er særlig opptatt av at korpsene han dirigerer skal spille musikk som passer til besetningen. Og gjerne bruke musikk som ikke ”alle andre” spiller. Persen har forsket i historien til de norske militærkorpsene og skrevet en rekke artikler om emnet. Han har hatt flere produksjoner i NRK med sammensatte korps som har spilt militærmusikk. Persen spiller klarinett og saksofon.

Unge dirigentspirer: Digitalt dirigentkurs
UngMusikk inviterer til dirigentkurset Unge Dirigentspirer med Ante Skaug!
Kurset er gratis og passer for alle elever mellom 8 og 19 år
Er du er en av de som alltid danser inn i klasserommet, eller elsker å bevege deg til musikk? Eller er du interessert i å lære mer om hva direksjon er? Da bør du å melde deg på UngMusikk sitt dirigentkurs.
Kroppen til en dirigent speiler musikken til musikerne, enten det er et kor eller et orkester. Å dirigere handler om kommunikasjon, derfor er ansikt og hender de viktigste verktøyene til en dirigent. Direksjon kan også sees på som en lek eller dans der man beveger seg til musikken samtidig som man leder musikere og sangere gjennom et verk. Å dirigere gir en ekstra dimensjon i måten å formidle musikk og å uttrykke seg på.
Nettkurs for Unge Dirigentspirer
Kurset er gratis og passer for alle elever fra 7-19 år.
Når: Hver torsdag. Oppstart 6. februar, men det er også mulig å bli med fra 13. eller 20. februar. Siste undervisningsdag er torsdag 24. april.
Undervisingsplattform: Zoom
Kursholder: Ante Skaug, som er slagverker og dirigent.
Vert: Norges Musikkhøgskole
Konsert: Det blir avslutningskonserter 26. april og 27. april avhengig av hvor mange som melder seg på. På denne konserten får du anledning til å dirigere et strykeensemble.
Gruppeinndeling og tidspunkter:
Gruppe 1: Tidslinje og bevegelse (Yngste gruppe: 3.-6- trinn).
Tidspunkt: kl. 18.00-18.45
Gruppe 2: Gestaltning og konserttrening (Mellomste gruppe: 7. - 9. trinn).
Tidspunkt: kl. 19.00-19.45
Gruppe 3: Dirigering og partitur (Eldste gruppe: 10. klasse, videregående, fordypningsgrupper og TUP)
Tidspunkt: 20.00- 20.45
Påmeldingsfrist: mandag 3. februar

Koralliansens Grunnkurs: Tormod Lindland
Foto: Anders Lillebo
Koralliansens grunnkurs:
Kurs for nye dirigenter og hjelpeldirigenter
Dette er et 12 timerskurs primært beregnet for dirigenter på nivå 1 og nybegynnere. Det passer for den som er ny som dirigent, som er hjelpedirigent i et kor, og for andre med liten erfaring som har lyst til å lære.
Instruktør: Tormod Lindland, dirigent i Mandals Sangforening og Mandal kammerkor
Tid: kurset går over tre kvelder a 4 timer i februar / mars 2025
Torsdag 13.februar kl. 17:30- 21:30
Torsdag 27.februar kl. 17:30- 21:30
Torsdag 13. mars kl. 17:30- 21:30
Pris: 300,-
Påmeldingsfrist: 1.februar

Inkluderende metode: Gåsehud
Foto: Magnus Skrede
Gåsehud
Alle med -Hva legger vi i det?
I serien Inkluderende metode kan du få følge ensembler og pedagoger med et særskilt engasjement for å bygge inkluderende miljøer.
Det er mange som gjør en stor innsats for barn i landet vårt, dirigenter for barnekorps og barnekor, frivillige som stiller opp, og et grunnfjell av mennesker som gjør en innsats for at unge skal få ta del i opplevelser. Men det er knapt noen som gjør det på samme måte som Berit Cardas.
Gjennom sine Gåsehud-prosjekter har hun fulgt utvalgte skoleklasser i et helt år, og lært dem utdrag fra noen av de største klassiske musikkverkene, både med sang og bevegelse. Alt kulminerer i en stor konsert for gigantisk barnekor og orkester. Nå er det et 160 barns kor fra Nittedal og Kongsvinger og KORK som står for tur og du kan følge prosessen med prøver og konserter, og få en innføring i Berits metodikk underveis. Les mer om Gåsehud her
Andre tilbud i serien:
19.-20.oktober: Ron Davis Alvarez
2.-3.november: Workshophelg
Sted: Store Studio, Sentralen og Kulturhuset Flammen, Nittedal
Dato og tider:
Tirsdag 11.02.25
10:00-14:00 Prøve med KORK og Berit Cardas i Store Studio
17:00-19:00 Prøve med voksne sangere og Berit Cardas på Sentralen, rom P3 i etasje 4+
Onsdag 12.02.25
10:00-14:00 Tutti prøve i Store Studio
Torsdag 13.02.25
GP: 14:30-16:30 på Kulturverket Flammen i Nittedal
18:00 Konsert
20:00 Konsert
Mentor: Berit Cardas
Ensembler: 5.klasse på Nittedal skole, Nittedal barnekor, Kongsvinger barnekor
Krever:
Dette kurset er åpent for alle som har et engasjement for barne og ungdomsensembler. Det vil være for- og etterarbeid for å knytte kurset nærmere til egen praksis.
Dirigentløftet er en nasjonal dugnad med tilbud på tvers alle nivåer. Våre kurstilbud omfavner alt fra kulturskoler, musikklinjer, kor, korps og orkestre, høyere utdanning, profesjonelle ensembler og festivaler. Dirigentløftet har en stor portefølje av åpne kurstilbud. Alle kurstilbud er gratis, men krever påmelding og at deltakerne betaler tilbake ved å bidra til norsk musikkliv. Innholdet i kurstilbudene har et bredt spenn fra møteplasser og veiledning, inkluderende metoder til pilotprogram med eliteensembler. Om du trenger hjelp til å finne tilbud som passer til deg, kan du kontakte oss her.

UngMusikk: Unge dirigentspirer
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
UngMusikk inviterer til dirigentkurset Unge Dirigentspirer med Ante Skaug!
Kurset er gratis og passer for alle elever mellom 8 og 19 år
Er du er en av de som alltid danser inn i klasserommet, eller elsker å bevege deg til musikk? Eller er du interessert i å lære mer om hva direksjon er? Da bør du å melde deg på UngMusikk sitt dirigentkurs.
Kroppen til en dirigent speiler musikken til musikerne, enten det er et kor eller et orkester. Å dirigere handler om kommunikasjon, derfor er ansikt og hender de viktigste verktøyene til en dirigent. Direksjon kan også sees på som en lek eller dans der man beveger seg til musikken samtidig som man leder musikere og sangere gjennom et verk. Å dirigere gir en ekstra dimensjon i måten å formidle musikk og å uttrykke seg på.
Nivå 2.
9. februar, kl. 10-16.
Felles samling:
Individuell oppfølging gjennom hele skoleåret, ulike datoer
Felles samling sammen med Lørenskog Blåseensemble helgen 28.2.- 2.3. 2025
Avsluttes med konsert.

Unge dirigentspirer: Digitalt dirigentkurs
Foto: Sveinung Hoel Bjorå
UngMusikk inviterer til dirigentkurset Unge Dirigentspirer med Ante Skaug!
Kurset er gratis og passer for alle elever mellom 8 og 19 år
Er du er en av de som alltid danser inn i klasserommet, eller elsker å bevege deg til musikk? Eller er du interessert i å lære mer om hva direksjon er? Da bør du å melde deg på UngMusikk sitt dirigentkurs.
Kroppen til en dirigent speiler musikken til musikerne, enten det er et kor eller et orkester. Å dirigere handler om kommunikasjon, derfor er ansikt og hender de viktigste verktøyene til en dirigent. Direksjon kan også sees på som en lek eller dans der man beveger seg til musikken samtidig som man leder musikere og sangere gjennom et verk. Å dirigere gir en ekstra dimensjon i måten å formidle musikk og å uttrykke seg på.
Nettkurs for Unge Dirigentspirer:
Kurset er gratis og passer for alle elever fra 7-19 år.
Når: Hver torsdag. Oppstart 6. februar, men det er også mulig å bli med fra 13. eller 20. februar. Siste undervisningsdag er torsdag 24. april.
Undervisingsplattform: Zoom
Kursholder: Ante Skaug, som er slagverker og dirigent.
Vert: Norges Musikkhøgskole
Konsert: Det blir avslutningskonserter 26. april og 27. april avhengig av hvor mange som melder seg på. På denne konserten får du anledning til å dirigere et strykeensemble.
Gruppeinndeling og tidspunkter:
Gruppe 1: Tidslinje og bevegelse (Yngste gruppe: 3.-6- trinn).
Tidspunkt: kl. 18.00-18.45
Gruppe 2: Gestaltning og konserttrening (Mellomste gruppe: 7. - 9. trinn).
Tidspunkt: kl. 19.00-19.45
Gruppe 3: Dirigering og partitur (Eldste gruppe: 10. klasse, videregående, fordypningsgrupper og TUP)
Tidspunkt: 20.00- 20.45
Påmeldingsfrist: mandag 3. februar

Webinar om korps- og kulturskolesamarbeid!
Webinar om korps- og kulturskolesamarbeid
Kulturskolerådet og Norges Musikkorps Forbund samarbeider om å styrke korps og kulturskole som aktører i lokalsamfunnet samt bidra til kompetanseheving knyttet til samarbeid mellom korps og kulturskole.
Onsdag 5. februar arrangeres to webinarer med samme innhold, henholdsvis kl. 10.00-12.00 og 18.00-20.00.
Utdrag fra programmet:
Hedvig Montgomery – Om ungdom i korps- og kulturskole
Om Ungdomsløftet i Norges Musikkorps Forbund
Eksempel på håndbok for samarbeid mellom kulturskole og korps
Konkrete eksempler på samarbeid i korps- og kulturskolehverdagen
Om korps- og kulturskolesamarbeid i ny innledende del i kulturskolens rammeplan
Hedvig Montgomery skal fortelle om ungdom i korps og kulturskole. Foto: Janne Rugland.
Møteplass: Zoom-link sendes til de påmeldte. Sjekk søppelpost om du ikke ser du har mottatt linken.