Torsdagstanker fra Florian Schönwiese

Florian Schönwiese er en østerriksk fiolinist og foredragsholder som i mangfoldige år nå har hatt lederkurs på Solstrand-programmet i Norge, en av de mest prestisjefylte ledersamlingene for ledere i næringsliv her til lands. Gjennom å la bedriftsledere få lede en liten gruppe musikere, kan musikerene gi målrettet respons på hvordan de opplever ledelsesstilen, og hva de ønsker fra vedkommende. Med bruk av musikk kommer man rett til personlighetene til de ulike lederene, og det åpner for interessante diskusjoner og utvekslinger.

 Hovedideen vår er at vi kvitter oss med alle strategier og forkunnskaper, nettopp for å komme til kjernen fort. Siden de ikke har noen forkunnskaper om musikk, har de heller ingen maske eller floskler de kan gjemme seg bak. Musikken er en snarvei og en døråpner til deres individuelle lederstil, forteller Florian.

Musikerne forteller hvordan de opplever situasjonen, og gir tilbakemeldinger om hva de kunne ønsket mer eller mindre av i kommunikasjonen med lederne. Selv om de ikke kan dirigere i tradisjonell forstand trer gjerne de ulike typene av lederstil fort frem, og kan avdekke tendenser og uvaner som vanligvis ikke blir så tydelig formulert.

Jeg kan nevne et konkret eksempel fra ett av våre kurs. En meget karismatisk og sterk næringsleder fra en stor bedrift skulle lede oss, og han startet med et nydelig bilde om hvordan han så for seg det vi skulle spille. Vi var veldig inspirerte, men i det vi startet blandet han seg så mye inn med korreksjoner og tilrop at vi var nødt til å stoppe å spille. Vi fortalte ham at han var nødt til å la oss gjøre jobben vår, han mestret altså ikke balansen mellom å inspirere og å pushe for hardt. Dette ble en øyeåpner for ham, for i dette øyeblikket fikk han demonstrert noe han hele tiden slet med i sin bedrift. Han hyret alltid de beste spesialistene, men de forsvant gjerne igjen etter kort tid, for han blandet seg alt for mye opp i deres oppgaver. På et plan visste han det nok, men dette var første gang han virkelig merket det på kroppen, forteller Florian

For denne bedriftslederen ble denne åpenbaringen forhåpentligvis et minne som han kan ta med seg tilbake til sin bedrift, etter å ha vært gjennom opplevelsen på en så håndgripelig måte. Man kan jo tenke seg at dirigenter også kunne hatt godt av å ha et slikt forum for tilbakemeldinger, men ifølge Florian er det visse ting som naturlig nok setter en stopper for det. 

Det er ikke sikkert dette fungerer like bra om man bruker det på dirigenter, da har man alt for mye bakgrunnskunnskap som må fordøyes, og masse tekniske og musikalske oppgaver som skal løses. Noe av kjernen i det vi gjør er at vi fjerner deltagerene fra sin hjemmebane, og stripper vekk alt som har med fag og teknikk å gjøre. Da står man igjen kun med sine personlige lederevner, og muligheten til å formidle disse, utdyper Florian

Men selve tanken holder mål også for dirigenter, det handler bare om å finne andre arenaer enn musikk der man kan utforske for å bli mer kjent med seg selv og sine mønstre.

Finn deg et sted der du kan legge vekk alle tekniske og musikalske ting, og det kan være på alle mulige arenaer. Bare det å være forelder er utrolig utviklende, man møter virkelig sin personlighet i prosessen med å oppfostre barn. Faren med det er gjerne at det er preget av rutine, som gjør at man legger ikke merke til hvordan man agerer. Men det går an å finne en vei ut av rutiner og vante mønstre, dra et annet sted, prøv en ny aktivitet, søk nye settinger og miljø. Det er alltid noe du kan relatere til deg selv, og hjelpe deg å finne din indre stemme. Ordet utvikle kommer fra «å vikle ut», altså komme til kjernen. Og det er det som er utrolig givende med det vi gjør, vi kommer til kjernen, og vår jobb er å hente frem styrkene og potensialet til alle våre deltagere.

Som en med erfaring både fra musikklivet og privat næringsliv så ser Florian tendenser til endring i ledelsesfeltet, både innenfor kunsten og næringslivet. Man går mer og mer bort fra forestillingen om enerådende ledere, og åpner i større grad opp for samspill.

Min definisjon av lederskap er at du er nødt til å være en som gjør andre bedre gjennom din tilstedeværelse. Man behøver ikke nødvendigvis alltid være den beste eller mest kunnskapsrike personen i rommet, men du må kunne veilede og sørge for at andre kan være så bra som de kan være. Det handler jo ikke bare om mitt eller ditt, det er det som skjer mellom mennesker som er det vitale. Den underliggende helheten så og si. Gjennom interaksjon kan man oppnå endring, og det skjer mellom mennesker og i musikken hele tiden!

For mer om lyden av ledelse, kommer Florian på besøk i neste episode av Dirigentloftet som kan høres på alle podcastplattformer.

Forrige
Forrige

Tirsdagstanker fra Petter Thoresen

Neste
Neste

Torsdagstanker fra Reid Gilje