Dirigentløftets elitesatsing og samarbeidet med Norges profesjonelle ensembler

Kort om Dirigentløftet

Dirigentløftet startet opp i 2017-2018 for å gi et løft til norske dirigenter, på alle nivåer. Satsingen ledes av to organisasjoner, Talent Norge – som er «kunstens og kulturens olympiatopp» og Sparebankstiftelsen DNB/Dextra Musica. Talent Norge leder driften av eliteprogrammene, mens Sparebankstiftelsen DNB har ansvar for å koordinere bredde-delene.

Dirigentløftet er en dugnad der store deler av musikklivets organisasjoner og institusjoner bidrar med betydelig egeninnsats, både til bredde og elite. I elitesatsingen bidrar landets profesjonelle symfoniorkestre som partnere ved å tilby våre dirigenter tid med orkestret - ofte under instruksjon fra en anerkjent innleid dirigent/instruktør (i mesterklasse-programmet Dirigentforum) og ved å bruke våre unge talenter i prosjekter/oppdrag (i assistentdirigentordningen og i lanseringsprogrammet Opptakt). I bredden samarbeider vi med nær sagt alle – og vi satser blant annet på å få så mange som mulig unge musikanter til å bli kjent med og leke seg litt med dirigering fra et tidlig stadium, slik at vi kan finne talentene tidlig og gi disse særskilt oppfølging. Vi jobber også systematisk med å styrke kompetansen blant de mange musikklærere og dirigenter som arbeider landet rundt med barn og unge. Fordi vi vet at de er nøkkelpersoner for at musikklivet skal prestere og for at våre unge skal få den best mulige oppfølging. Dette er en langsiktig og viktig investering i vårt musikkliv. Samlet – i hele Dirigentløftet – snakker vi om et aktivitetsnivå med flere hundre arrangement/organiserte aktiviteter per år.


Alle foto: Ole Wuttudal/Talent Norge

Elitesatsingen og samarbeidet med Norges profesjonelle musikkliv

Elitesatsingen i Dirigentløftet har som mål at flere norske dirigenter skal lykkes på aller høyeste nivå og at våre dirigenter utvikler gjennombrudds-kraftige karrierer, både i Norge og internasjonalt. At de de norske profesjonelle orkestrene, våre profesjonelle korps og kor bidrar til dette gjennom mesterklasseprogrammet Dirigentforum, Assistentdirigentordningen og lanseringsprogrammet Opptakt har svært stor verdi. Talent Norge legger mye i at vårt samarbeid med orkestrene skal foregå så smidig som mulig og til fordel for oss alle – og hele det norske musikkliv. Elitesatsingen består av følgende komponenter.

  • Opptakt er lanseringsprogrammet for våre aller fremste talenter i orkesterdirigering. Programmet har gått over til 2-årig opptakssyklus. Neste opptaksprøve blir våren 2024, og vinner vil ha programoppstart høsten 2025. Som tidligere er Opptaktsvinneren inne i programmet i to år, og skal i denne perioden få konsertoppdrag med alle orkestrene i Norge. I tillegg gir Talent Norge Opptaktsvinnerne et personlig, skreddersydd mentor- og coachingprogram, samt støtte til lansering og karriereutvikling. Det er en storjury, satt sammen av representanter fra alle orkestrene og Faglig råd i Dirigentløftet, som velger vinner av Opptakt.

  • Assistentdirigentordningen. Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB kan tildele delfinansiering til inntil seks assistentstillinger i orkestrene, i Forsvarets musikk og blant våre kor. Normalt er det mulig for Dirigentløftet å støtte til inntil fire slike stillinger blant de profesjonelle orkestrene, en stilling i Forsvarets musikk og en stilling blant korene. Det er vertsinstitusjonene selv som velger ut og ansetter assistentene i ordningen. Ensembler som ønsker å søke om å bli med i ordningen må bare ta kontakt, så oversender vi retningslinjene for ordningen og beskrivelsen av søknadsprosedyren.

  • Dirigentforum. Dirigentforum er vårt største program i elitesatsingen. I Dirigentforum Orkester tar vi opp de fremste unge orkesterdirigenttalentene til et mesterklasseprogram. Deltakerne tas opp for to år av gangen, og kan ha inntil to perioder. Fire-fem helger per år benytter vi vårt eget innleide øvingsorkester, «Orkester Ø», som avholder mesterklasser for deltakerne i Dirigentforum orkester (disse arrangementene er også åpne for publikum/passive deltakere) i orkestersalen i Operaen i Oslo. I tillegg besøker vi de profesjonelle orkestrene i Norge for å arrangere Dirigentforum, når det er praktisk å få til. I Dirigentforum benytter oss av fremragende internasjonale mentorer/instruktører. Det er Faglig råd i Dirigentløftet som velger ut deltakerne i Dirigentforum (etter prøvedirigering) og som fastsetter repertoar og mentorer/instruktører. Når vi besøker institusjonsorkestrene fastsettes repertoar og mentor/instruktør i samarbeid med orkesteret. Talent Norge dekker da kostnadene for reise/opphold for deltakere og instruktør, samt honorar til instruktør. Vi setter stor pris på å besøke orkestrene og oppfordrer alle samarbeidspartnere til å ta kontakt og foreslå tidspunkt for slike mesterklasser.

  • Dirigentforum Kor er et tilsvarende program for kordirigenter. Her veksler vi mellom å benytte vårt eget innleide kor «Kammerkoret Ø» og å besøke etablerte topp-kor i Norge og Norden som praksiskor.

  • Unge dirigenter. Unge dirigenter er et nasjonalt tilbud til de fremste ungdomstalentene i dirigering., med særlig fokus på dirigenter i tenårene. Det er Barratt Due som operasjonaliserer ordningen og den består av helgesamlinger med mesterklasser der et øvingsorkester som består av musikkstudenter og innleide profesjonelle musikere spiller. Deltakerne får også enetimer. Hovedlærere er Eivind Aadland og Alf Årdal.

På tvers av eliteprogrammene legger vi dessuten opp til en del felles fagtreff og seminarer. Deltakerne får tilgang til coaching fra Talent Norge, både i grupper og personlig.
En oversikt over elitesatsingens nåværende og tidligere deltakere fins her.

Alle foto: Ole Wuttudal/Talent Norge

Internasjonalisering

Et hovedmål er at norske dirigenter skal utvikle sterke, bærekraftige karrierer både i Norge og internasjonalt. Dirigentløftet forsøker å finne en god balanse mellom å dyrke og benytte egne, norske faglige krefter og samtidig å være tett på et intensjonalt profesjonsfelt og å kalibrere oss mot et internasjonalt nivå.

Et dilemma er hvordan vi skal avgrense definisjonen av norsk tilhørighet i forbindelse med adgang til programmene/ordningene. Dirigentløftet har et mandat som er tydelig innrettet mot det norske, og ordningene våre har som mål å styrke norsk musikkliv. Derfor er de fleste programmene i utgangspunktet innrettet mot norske deltakere. Samtidig gir det mening å også støtte internasjonale kandidater som bor og virker i landet, og som virkelig tar del i og blir viktige, langsiktige bidragsytere i Norges musikkfaglige miljø. Styringsgruppen for Dirigentløftet er det organet som definerer hvilke retningslinjer for tilhørighet som skal gjelde for de ulike programmene.

  • Nordisk Dirigentforum. Høsten 2023 lanserer vi en nordisk pilot: I samarbeid med Oslo-filharmonien (november -23) og Kungliga Filharmonikerna (mai- 24) søker vi seks fremragende nordiske dirigenter til Nordisk Dirigentforum 2023-24. Nordisk Dirigentforum er et samarbeid mellom nordiske orkestre som ønsker å løfte og utvikle nordiske dirigenttalenter og sette fokus på nordisk repertoar. Dirigentene som deltar, må være på et svært høyt kunstnerisk nivå og med en sterk pasjon for å bidra til nordisk musikkliv. Samlingene vil også være en møteplass for ulike dirigenttilbud, bransjeaktører og presse. Les mer her. Orkestre, både norske og nordiske, som ønsker å bidra i et slikt nordisk samarbeid oppfordres til å ta kontakt med oss om muligheter.

Faglig råd for Dirigentforum oppnevnes for to til tre år av gangen og består i perioden 2021-23 av Morten Wensberg (leder), Eivind Aadland, Ole Kristian Ruud, Grete Pedersen, Marit Bodsberg og Elise Båtnes. Faglig råd samarbeider tett med prosjektleder og er jury for opptak til Dirigentforum, er deltakere i storjuryen til Opptakt, og spiller inn angående repertoar og profil for det faglige innholdet i elitesatsingen.

Kontaktperson for Dirigentforum

Programleder, Dorran Alibaud, dorran@talentnorge.no   412 38 743