Ny dirigentlab med Ole Kristian Ruud

Dirigentløftet arrangerer i samarbeid norske eliteensembler en ny mesterklasseserie der eliteensemble og veileder stilles til rådighet for dirigenter i alle aldere. På denne mesterklassen bidrar Vestre Aker musikkorps og veileder Ole Kristian Ruud. Temaet for Dirigentlaben er frigjøring.

Kjempeviseslåtten er Harald Sæveruds mest kjente komposisjon skrevet i 1943. Selve tittelen refererer både til motstandskampen og til folkeviseballadenes såkalte kjempeviser. Det anslående og medrivende hovedtemaet kan sies å skape assosiasjoner til enkelte norske ballademelodier. Det gjentas i stadig nye belysninger gjennom hele komposisjonen og med stigende intensitet.

På overskriften til stykket skrev Sæverud: «Til heimefrontens store og små kjempere!» og litt under står det «Ballad of revolt» (opprørsballade). Sæverud fikk inspirasjonen til verket under en reise i Lærdal. Han har selv fortalt: «Det var på bryggen i Lærdalsøren, på hjemreise fra et sjeldent besøk i Oslo, at det sterkt slo ned i meg en harmdirrende protest ved synet av fiendens soldatbrakker som skjemte fjellsiden oppover dalen. Spontant som en forbitret ed brast tonene ut av meg.»

Ole Kristian Ruud har vært professor i direksjon på Norges musikkhøgskole siden 1999. Han debuterte som dirigent med Oslo-Filharmonien i 1985. Da hadde han allerede mange år som utøvende musiker bak seg, i tillegg til direksjonsstudier ved Norges musikkhøgskole og Sibeliusakademiet. Han har gjestet orkestre i hele Europa, USA og Japan og har turnert over hele Europa og i Japan. Ruud har gjort en rekke innspillinger med Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester, og orkestrene i Trondheim, Stavanger og Norrköping.

Mesterklassene er åpne for dirigenter i alle aldere og det gjennomføres opptak etter søknad. Det er også mulig å være passiv deltaker.

Tid: 7.-8. mai
Sted: Frydenberg skole
Kursholder: Ole Kristian Ruud
Repertoar:
- J. Svendsen: Andante Funebre
- Sæverud: Kjempeviseslåtten
- Groven: Hjallarljod
- Grainger: Colonial song

Søknadsfrist 8. april i skjema under.

Forrige
Forrige

Ny podcast: Dirigentloftet

Neste
Neste

Nytt fagtreff for dirigentlærere!